Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Toate barajele din România vor fi verificate, în urma incidentului de la Roșia Montană

Publicat de: Euronews

După pericolul de la Roșia Montană, premierul a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Toate barajele din România vor fi verificate. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că inspectorii vor fi trimiși în control la toate cele peste 2.000 de baraje.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „S-a dispus verificarea tuturor barajelor de categoria C și D până pe 20 noiembrie. Am discutat cu Arafat, am discutat modalitatea prin care vom inventaria barajele. Acestea sunt baraje de mică capacitate, de mică importanță, dar unele dintre ele pot avea pe plan local impact în caz că apar probleme. Am făcut o estimare a timpului în care putem să verificăm acest număr de 2.095 de baraje de categoria C și D din țară. Vom avea zeci de echipe de control de la Apele Române. Trebuie spus că din cele 2.095 de baraje, 318 sunt la ANAR, celelalte sunt la autoritățile publice locale sau au proprietare incertă, fiind pe terenuri retrocedate sau în litigiu, majoritatea fiind mici, de categoria heleșteelor, lacurilor de acumulare, dar sunt și unele de dimensiunea barajului de la Roșia Montană. La Roșia Montană, echipele lucrează în continuare.”

Pompierii continuă să scoată apa din barajul lacului de acumulare Tăul Mare

Pompierii continuă să scoată apa din barajul lacului de acumulare Tăul Mare, care amenință să se reverse peste Roșia Montană. Nivelul apei trebuie să scadă cu cel puțin cinci metri din momentul în care s-a dat alarma. Autoritățile caută soluții pentru ca motopompele să fie cât mai aproape de nivelul lacului.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Avem nevoie de cinci, șapte zile pentru a evacua cantitatea respectivă de apă, în funcție de precipitațiile din zonă. Duminică am avut precipitații, acestea pot lungi evacuarea. Azi se mută pompele la o locație mai joasă, pentru a extrage de la nivelul de mai jos. Se mută câte una. Nu avem niciun semnal care să agraveze situația existentă. Barajul este stabil, pentru a se elimina orice risc. Se evacuează o mare cantitate de apă pentru a putea face intervențiile de rigoare. În momentul de față nu există nicio agravare a situației, pompele sunt funcționale și astăzi vor fi reamplasate pentru a permite reducerea nivelului apei. Ulterior, împreună cu Institutul de Fizică a Pământului vom analiza datele și vom vedea ce se întâmplă, dar, momentan, pe corpul barajului nu există niciun semnal că acea fisură de sus va afecta și corpul barajului. Vom avea rezultatele la sfârșitul săptămânii, la momentul în care va scădea. Vom analiza și posibilitatea tehnică de reparare și desfundare a gurii de fum.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE