Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care este comuna cu cea mai mică populație din România

Cu cea mai mică populație din România, comuna Bătrâna din județul Hunedoara este tot mai părăsită de la an la an.

Astăzi numără 78 de locuitori, majoritatea trecuți de 60 de ani. Primarul spune că singura speranță de revitalizare a zonei este turismul, pe care l-ar putea atrage cu drumuri mai ușor accesibile.

Străzile sunt pustii

Primarul din Bătrâna privește către curtea în care, altădată, se jucau copii din generația lui. Astăzi, cu greu întâlnește pe cineva pe străzile comunei pe care o conduce.

În miez de zi, strada principală din comuna Bătrâna este pustie. Se aud, din când în când, zgomote produse de animale sau de un tractor care lucrează într-o grădină.

Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna: „Majoritatea a plecat și pleacă de la o zi la alta, în pofida faptului că noi ne-am dori să rămână. Dar viața nu-i chiar așa ușoară la Bătrâna. E aspră și, atunci, rezistă sau rămâne doar cel ce crede că poate să facă față acestor vitregii ale vieții.”

Comuna de la înălțime

Comuna se află la 960 de metri altidudine, în Munții Poiana Ruscă. Pentru anumite cumpărături și servicii medicale, cei 78 de locuitori trebuie să meargă 25 de kilometri până la cea mai apropiată șosea, care duce în localitățile învecinate.

Comuna nu are școală, farmacie sau dispensar, dar are un muzeu al portului popular.

Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna: „Inițiativa a fost a urmașului familie respective, care s-a întors, a renovat casa părintească și a amenajat, împreună cu soția sa, un mic muzeu cu obiecte de-ale noastre.”

Viața localnicilor nu e ușoară

Ca cei cei mai mulți dintre locuitori, doamna Eleonora trăiește aici de 66 de ani.

„Aici, pe dealurile astea, tot greu a fost. Dar noi ne-am obișnuit cu așa viață”, spune Eleonora Coștiucă, localnică.

„Ne descurcăm nici prea bine, nici prea rău. Dacă mai și muncești, îți mai place munca, mai ai orice, și mâncare și pe ce lua și un medicament”, spune Gheorghe Porciug.

Din cele patru sate ale comunei doar unul are electricitate. Cu toate lipsurile ei, Bătrâna poartă un aer pitoresc și încă mai atrage locuitori noi. Remus a cumpărat aici un teren pe care a construit o casă de vacanță.

Oamenii vor să cumpere case în comuna Bătrâna

Remus Huțu, proprietar locuință Bătrâna: „Am venit aici, la Bătrâna, că-mi plac locurile. Și-mi plac la nebunie. Nu numai mie, ci și la copii.”

Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna: „Nu vedem o altă cale de dezvoltare decât pe turism. Ori, în privința asta, la Bătrâna e nevoie în primul rând de drumuri, să se poată veni înspre noi.”

Laurențiu Nistor, președintele Consiliul Județean Hunedoara: „Județul Timiș, împreună cu Carașul, vor să deschidă drumul spre Bătrâna, fiindcă foarte mulți cetățeni din județul Timiș vor să-și cumpere case-n zonă.”

Cu numai 78 de oameni, Bătrâna este localitatea cu cea mai mică populație din România. Ca număr de locuitori România este pe locul 61 mondial lângă țări ca Burkina Faso și Chile. Asta în timp ce populația globală crește în viteză, depășind pragul de 8 miliarde de oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE