Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bogații Planetei consumă mai multe resurse decât marea masă a populației: „Suntem proști și lacomi”

Populația lumii este într-o continuă creștere. Pe 15 noiembrie, numărul persoanelor de pe glob va fi de opt miliarde. Această cifră creează motiv de dezbatere pentru exprții din domeniul antropologiei, care spun că nu numărul mare de oameni este problema, ci faptul că resursele Planetei sunt conumate de cei mai bogați dintre rezidenți, potrivit France24.

Dacă toată lumea de pe planetă ar avea un nivel de trai similar cu cel al unui cetățean din India, atunci am avea nevoie doar de o capacitate de 0,8 Pământuri pe an, conform Global Footprint Network și WWF. În schimb, dacă toți dintre noi ar consuma la fel de mult ca un rezident al Statelor Unite, am avea nevoie de cinci Pământuri pe an.

„Opt miliarde de oameni, este o piatră de hotar importantă pentru umanitate”, a declarat șefa Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Natalia Kanem, precizând și că speranța de viață a crescut și că s-au înregistrat mai puține decese infantile și materne.

„Cu toate acestea, îmi dau seama că acest moment ar putea să nu fie sărbătorit de toți. Unii își exprimă îngrijorarea că lumea noastră este suprapopulată. Sunt aici pentru a spune clar că numărul mare de vieți umane nu este un motiv de frică. În loc de teama de suprapopulare, ar trebui să ne concentrăm pe supraconsumarea resurselor Planetei de către cei mai bogați dintre noi", a mai precizat Kanem.

Întrebarea care așteaptă răspuns este: suntem prea mulți? Experții spun că acesta este un mod eronat de a privi lucrurile. În loc de tema suprapopulării, ar trebui să ne concentrăm mai mult pe supraconsumarea resurselor Planetei de către cei mai bogați dintre noi.

„Suntem proști și lacomi”, spun experții

„Prea mulți pentru cine, prea mulți pentru ce? Dacă mă întrebați, sunt prea mulți? Nu cred”, a declarat pentru AFP Joel Cohen, de la Laboratorul de Populații al Universității Rockefeller.

El a spus că întrebarea câți oameni poate sprijini Pământul are două laturi: limite naturale și alegeri umane.

Alegerile noastre ne fac să consumăm mai multe resurse biologice, cum ar fi pădurile sau combustibilii, decât poate regenera planeta în fiecare an.

Consumul excesiv de combustibili fosili, de exemplu, duce la mai multe emisii de dioxid de carbon, responsabile de încălzirea globală.

Am avea nevoie de biocapacitatea a 1,75 Pământuri pentru a satisface în mod durabil nevoile populației actuale, conform rețelei Global Footprint Network și ONG-urilor WWF.

Cel mai recent raport ONU privind clima menționează creșterea populației ca fiind unul dintre principalii factori ai creșterii gazelor cu efect de seră. Cu toate acestea, joacă un rol mai mic decât creșterea economică.

„Suntem proști. Ne-a lipsit prevederea. Suntem lacomi. Nu folosim informațiile pe care le avem. Acolo stau alegerile și problemele.”

- Joel Cohen, de la Laboratorul de Populații al Universității Rockefeller.

Cu toate acestea, el respinge ideea că oamenii au un comportament districtiv asupra Planetei și susține că ar trebui să li se ofere alegeri mai bune.

„Impactul nostru asupra Planetei este determinat mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre”, a spus Jennifer Sciubba, cercetător la Wilson Center.

Organizația Națiunilor Unite estimează că planeta noastră va găzdui 9,7 miliarde de oameni până în 2050.

Drepturile femeilor

Una dintre cele mai dificile întrebări care apar atunci când discutăm despre populație este aceea de a controla fertilitatea. Chiar și cei care cred că trebuie să reducem populația Pământului sunt fermi în ceea ce privește protejarea drepturilor femeilor.

Robin Maynard, directorul executiv al ONG Population Matters, spune că trebuie să existe o scădere a populației, dar „numai prin mijloace pozitive, voluntare, care respectă drepturile” și nu „exemple deplorabile” de control al populației.

Proiectul ONG Drawdown enumeră educația și planificarea familială printre primele 100 de soluții pentru a opri încălzirea globală.

„O populație mai mică, cu niveluri durabile de consum, ar reduce cererile de energie, transport, materiale, alimente și sisteme naturale”.

Vanessa Perez de la World Resources Institute este de acord că „fiecare persoană care se naște pe planetă pune un stres suplimentar asupra Planetei”.

Ea crede că cea mai interesantă dezbatere nu este despre numărul de oameni, ci despre „distribuție și echitate”.

Cohen subliniază că, chiar dacă în prezent producem suficientă hrană pentru 8 miliarde de oameni, există încă 800 de milioane de oameni care sunt „subnutriți cronic”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE