Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașele plutitoare ar putea deveni soluția ideală pentru comunitățile afectate de schimbările climatice

În timp ce schimbările climatice și creșterea nivelului Oceanului Planetar afectează comunitățile aflate în zonele de coastă ale statelor, ONU propune  o posibilă soluție – „orașele plutitoare”.

Oceanix, o companie de tehnologie care activează în sectorul industriei maritime, cu sediul în New York,  a conceput un proiect-pilot care ar putea schimba viețile a milioane de oameni. Acest proiect vizează așadar construcția de așa-zise „orașele plutitoare” și, datorită unui parteneriat cu Națiunile Unite, compania este acum pregătită să construiască primul prototip în Busan, Coreea de Sud.

Mai puține deșeuri în orașele plutitoare

Aproximativ 40% din populația omenirii se află la mai puțin de 100 de km de coastă, iar creșterea nivelului Oceanului Planetar, pe fondul încălzirii globale, amenință 90% din megaorașele lumii, potrivit ONU. Inundațiile distrug infrastructură în valoare de miliarde de euro și forțează milioane de oameni să își abandoneze casele. În același timp, odată cu creșterea populației în zonele urbane și cu tot mai puțin spațiu la dispoziție, costurile locuințelor cresc vertiginos.

Co-fondatoarea Oceanix, Itai Madamombe, consideră că orașele plutitoare ar putea reprezenta soluția ideală pentru a face față acestor provocări. „Ceea ce susținem prin intermediul infrastructurii plutitoare e că putem trăi în armonie cu natura. Nu trebuie să distrugem ceea ce este dedesubt. Putem trăi deasupra, iar viața sub apă poate continua”, a declarat Itai Madamombe pentru euronews.com.

 „Provocările constau în a face aceste orașe să se autosusțină de-a lungul celor șase sisteme pe care le avem - energie, apă, alimente, deșeuri, mobilitate, regenerarea habitatului – și să integrăm aceste sisteme într-un mod în care să poată funcționa eficient”, a mai adăugat Madamombe.

Orașele se vor baza exclusiv pe energia solară, eoliană, a valurilor și mareelor. De asemenea, Oceanix încearcă să se asigure că toate deșeurile produse vor fi reutilizate și potrivit lui Itai Madamombe „nu vor exista mașini în orașele noastre plutitoare”.

Orașe modulare

Structurile sunt realizate din platforme unice care pot fi mai apoi integrate împreună, ca niște cărămizi de tip LEGO, ceea ce înseamnă că structura poate evolua și poate fi adaptată la nevoile orașului.

„Dacă construiești o școală, un spital sau o lucuință pe teren, atunci ești aproape blocat cu acea structură. Ce este în schimb uimitor la orașele plutitoare e că...ai putea să rearanjezi, să reconfigurezi literalmente întregul oraș pentru a răspunde nevoilor comunității”, a spus Madamombe. Totodată, datorită modului în care sunt construite, orașele în ansamblu, pot fi mutate.

Ambiția Oceanix este de a crea un oraș pentru 10.000 de locuitori. Pentru început, compania va realiza un prototip în Busan, a cărui construcție ar putea începe anul viitor. Dacă totul va merge bine, primii rezidenți se vor putea muta la începutul anului 2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE