Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poluarea ucide circa șapte milioane de oameni pe an. OMS cere tratat obligatoriu pentru eliminarea dependenței de combustibili fosili

Peste 1.000 de profesioniști din domeniul sănătății și 175 de organizații medicale din întreaga lume solicită un „tratat de neproliferare a combustibililor fosili” urgent pentru a proteja sănătatea umană.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Mondială a Asociațiilor de Sănătate Publică (WFPHA) se numără printre semnatarii unei scrisori prin care se cere guvernelor să elaboreze un plan global obligatoriu din punct de vedere legal pentru a elimina treptat utilizarea și extracția combustibililor fosili.

„Dependența modernă de combustibilii fosili nu este doar un act de vandalism ecologic. Din perspectiva sănătății, este un act de autosabotare”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Pactul propus este o referire clară la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, semnat în timpul Războiului Rece pentru a preveni răspândirea capacității de fabricare a armelor nucleare și pentru a promova dezarmarea.

De asemenea, ar fi comparabil cu Convenția-cadru pentru controlul tutunului (FCTC), primul tratat internațional negociat sub auspiciile OMS.

Semnată în 2003 și ratificată în 2005, FCTC a devenit unul dintre cele mai larg acceptate tratate din istoria Națiunilor Unite, cu 182 de părți până în prezent.

Sprijinit de un secretariat dedicat la sediul OMS din Geneva, promovează taxe mai mari la tutun pentru a reduce consumul, printre alte măsuri. Scopul unui tratat similar împotriva combustibililor fosili ar fi stabilirea unor reguli globale pentru eliminarea treptată a utilizării cărbunelui, petrolului și gazului pentru a proteja sănătatea umană, spun semnatarii.

„Toxic pentru sănătatea oamenilor”

Arderea combustibililor fosili prezintă amenințări grave pentru sănătatea umană și planetară, susține scrisoarea, invocând poluarea aerului, criza climatică și mai frecvente evenimente meteorologice extreme, precum și riscurile pentru sănătatea ocupațională „asociate cu fiecare etapă a operațiunilor cu combustibili fosili”.

„Știința în acest sens este clară: dezvoltarea de noi combustibili fosili este complet incompatibilă cu un climat sănătos și un viitor sănătos”, a declarat Liz Hanna, președintele WFPHA pentru sănătatea mediului.

Poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni la nivel global în fiecare an, iar 99% din populația Pământului trăiește în locuri care depășesc limitele OMS pentru poluarea aerului.

Eliminarea treptată a combustibililor fosili ar preveni 3,6 milioane de decese din cauza poluării aerului pe an, a declarat Jeni Miller, director executiv al Alianței Globale pentru Climă și Sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE