Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONG-urile solicită Comisiei Europene să nu mai permită construirea de hidrocentrale oriunde

Peste 100 de ONG-uri de mediu cer ca energia hidrocentralelor să nu mai fie considerată energie verde. Activiștii au trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită oficial acest lucru. Mai mult, activiștii cer statelor membre să nu mai construiască hidrocentrale în ariile protejate. În România, Guvernul a decis să continue construcția a trei astfel de centrale - două pe Râul Jiu și una pe râul Mureș.

Construcția hidrocentralelor de la Răstolița, Bumbești și Dumitra a început înainte de 2007. Adică, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, moment în care, acele zone au devenit arii naturale protejate. Dar centralele sunt construite acum în proporție de 90%. Impactul asupra naturii ar fi devastator, iar câștigul din producerea de energie, prea mic, spun activiștii de mediu.

Călin Dejeu, biolog: Nu este corect să ne gândim doar că vor dispărea peștii. Până la urmă, se schimbă microclimatul văii. Se întrerup lanțuri trofice. Toată fauna de pe versanți va avea de suferit.

Activiștii de mediu spun că energia produsă de cele trei centrale nu ar reprezenta nici măcar 0,5% din totalul de electricitate din România. Pe de altă parte, Ministerul Energiei anunță că proiectele de construire a centralelor sunt de interes național, în special în contextul crizei energetice.

Cele trei hidrocentrale ar produce aproximativ 385 de GWh, în fiecare an

Adică echivalentul a 20% din energia importată de țara noastră, spune ministrul energiei.

România importă puțină energie comparativ cu ce produce. Datele oficiale de la INS arată că România importă aproximativ 8.100 de gwh într-un an, adică doar 14% din ce produce.

În momentul de față, 23% din energia produsă în România provine din hidrocentrale. Dar peste 100 de ONG-uri din Uniunea Europeană cer Comisiei Europene și Parlamentului European să nu mai considere hidroenergia ca fiind verde. Pentru că la construcția hidrocentralei s-ar fi distrus ireversibil ecosisteme întregi.

Adrian Lungu, Manager comunicare ape WWF: Noi suntem obișnuiți să considerăm energia hidro o energie regenerabilă, ceea ce și este. Natura ne dă râuri care curg, dar trebuie să conștientizăm că barajele și lacurile de acumulare au un impact asupra râurilor, asupra habitatelor de zone umede.

Experții de mediu spun că nu au fost luate în calcul nici schimbările climatice. Debitul râurilor nu mai e ce a fost în urmă cu 30 de ani, iar construcțiile au fost lăsate în paragină. Structura lor nu mai este sigură.

Adrian Lungu, Manager comunicare ape WWF: Nu vom obține energie cu adevărat, la o cantitate semnificativă din aceste centrale. Și într-adevăr, unul dintre motivele pentru care acest lucru nu se va întâmpla, aceste microhidrocentrale se bazează pe niște studii de fezabilitate făcute cu mult timp în urmă. Ele sunt învechite. Ele nu țin cont de schimbările climatice.

Ministrul Mediului spune că nu se va construi nimic fără o evaluare adecvată

Barna Tanczos, Ministrul Mediului: A construi într-un sit Natura 2000 o hidrocentrală nu are interdicție. Natura 2000 este o arie protejată care permite anumite dezvoltări. Cel mai important este ca fiecare dezvoltare, fiecare investiție să se facă după ce se evaluează impactul asupra mediului.

Punerea în funcțiune a hidrocentralelor ar duce la dispariția multor specii protejate, cum ar fi lostrița, spun experții de mediu. Europa este cea mai afectată regiune de pe glob, din cauza hidrocentralelor și barajelor.

83% din speciile de pești de apă dulce au dispărut din Uniunea Europeană, arata datele World Wide Fund.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE