Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gunoaie aruncate pe câmp, ignorate de primărie. Proprietarii terenului din Dobroești plin cu deșeuri periculoase nu au fost găsiți

A trecut o săptămână de când o echipă Euronews a sesizat Garda de Mediu că există deșeuri periculoase pe un câmp de la marginea Capitalei. Controlul anunțat de Garda de Mediu nu a avut loc, iar proprietarii terenului nici măcar nu au fost găsiți. Asta deși actele de proprietate se află la primăria Dobroești, dar nu are cine să le caute pentru că primăria nu are cadastrist.

Maia Bondici, Jurnalist Euronews: În cât timp am putea să ne întoarcem și să vedem acel câmp curățat?

Marian David, Director Adjunct Garda de mediu: Nu cunosc în momentul acesta termenul care a fost impus prin actul de control primăriei. Pentru identificare și transmiterea datelor. Dar, nu poate să dureze mai mult de o săptămână și vom reveni în control exact cum am spus, pentru că obligația care, teoretic, i-ar reveni proprietarului, în lipsă, va fi preluată de către primărie.

Garda de mediu nu s-a întors, încă, în teren. Euronews, da.

Maia Bondici, Jurnalist Euronews: A trecut mai bine de o săptămână de când am sesizat Garda de Mediu și primăria din Dobroești, cu privire la acest câmp de gunoaie. Ele sunt toate la locul lor. Azbestul este acolo unde l-am lăsat. Neoanele, tonerul, vopselurile, toate sunt aici în câmp. Ce s-a schimbat, însă, ce este nou, dacă puteți observa aceste dâre de tractor, care parcă au încercat să croiască un drum, dând gunoaiele la o parte.

De șapte zile primăria Dobroești caută proprietarii terenurilor

Până la momentul publicării acestui material, aceștia nu au fost găsiți. Deși calea nu este lungă. Dosarele de proprietate de la cadastru se află, în mod normal, în primărie. Dar, un reprezentant al instituției ne-a comunicat că primăria Dobroești nu are un angajat la cadastru. În drumul nostru, ne-am întâlnit și cu o turmă de oi care își căutau hrana printre gunoaie.

Cioban: A fost poliția comunitară. Le-a dat amenzi și tot n-a…

Jurnalist: Și tot nu au făcut nimic?

Cioban:  N-are ce să le facă. Vine noaptea, două noaptea…

În ciuda spuselor celor de la Garda de Mediu și de la Primărie, cum că nu există deșeuri periculoase, noi am reușit să le găsim. Unii oameni asociază deșeurile periculoase doar cu resturile medicale, dar legea spune altceva.

Detergenții, soluțiile de curățenie, acetona sau materialele de construcții, atunci când sunt aruncate la întâmplare, devin deșeuri periculoase.

Octavian Berceanu, activist de mediu: Viața ni se reduce de la șase la opt ani în jos, în zona București Ilfov. Este cel mai mare impact pe care îl are poluarea asupra vieții la nivel european, de departe la nivel București Ilfov. Și cercetările pe care le-au făcut institutele din afară la nivel european spun clar că avem cele mai mari costuri din Europa.

Conform primarului din Dobroești, în momentul în care proprietarii vor fi găsiți, aceștia vor fi sancționați și li se va impune salubrizarea terenului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE