Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Gunoaiele periculoase din jurul Capitalei amenință sănătatea bucureștenilor

Fiecare român produce aproximativ 300 de kilograme de deșeuri în fiecare an. 255 de kilograme dintre ele umplu gropile de gunoi sau ajung direct în natură.

În România rata de reciclare este aproximativ 10%, lucru ce ne plasează la coada clasamentului European. Uniunea Europeană a impus statelor membre să atingă o rată de reciclare de 55% până în 2025, dar România a ratat deja prima țintă de 50% în urmă cu doi ani. Țara noastră riscă și sancțiuni de zeci de mii de euro din partea Uniunii Europene din cauza gropilor de gunoi neconforme.

O echipă Euronews a încercat să vadă dacă în jurul Bucureștiului sunt astfel de resturi care amenință viața. Au găsit tone de gunoaie toxice într-un singur loc. Paznicii unui domeniu privat de la marginea Capitalei au încercat să oprească demersul jurnalistic.

România nu raportează toate datele cu privire la deșeurile periculoase

În urmă cu doar câteva zile, senzorii de poluare de lângă București au fost roșii în mijlocul nopții. Gropile de gunoi și arderile ilegale ale deșeurilor ar fi fost cauza. Mii de bucureșteni mor în fiecare an din cauza poluării, conform ultimului studiu. Împreună cu Octavian Berceanu, activist și fost șef al Gărzii de mediu, echipa Euronews România a găsit un teren foarte aproape de zonele locuite.

La marginea Capitalei se află aproximativ 4 hectare de gunoaie. Peste tot pe lângă București găsim astfel de locuri. Pe hârtie, România stă bine la capitolul gestionarea deșeurilor periculoase, însă, în realitate, experții de mediu spun că țara noastră de fapt nu raportează toate datele.

Peste 90% dintre deșeurile periculoase generate în Uniunea Europeană provin de la operatorii economici, conform unei analize a Curții de Conturi Europene, și nu din gospodării. Pe câmpul de la marginea Capitalei, surprins în imagini de echipa Euronews România, natura încearcă să își facă loc printre covoarele, canapelele și cărucioarele îngropate.

"În jurul nostru sunt mii de produse identice. Sunt produse expirate aruncate de magazine en-gros", arată Octavian Berceanu către gunoiaele răspândite pe câmpul de lângă București.

Câte tone de gunoi periculos produce România anual

România produce aproximativ 700.000 de tone de deșeuri periculoase în fiecare an. Multe dintre acestea se află chiar în casele noastre. De la baterii, soluții de curățenie, medicamente, până la toner, neoane și acetonă. Deșeurile toxice prezintă un risc de infecție, inflamabilitate sau toxicitate și pot afecta direct sănătatea oamenilor.

"Avem câteva hectare de deșeuri periculoase și deșeuri menajere, industriale și din construcții care sunt acoperite cu pământ, după cum se observă. Foarte multe deșeuri sunt balotate în saci de plastic. Apoi anvelope, foarte multe deșeuri din dezmembrări auto", mai spune Octavian Berceanu.

Un câmp de gunoaie neîmprejmuit

Între timp, un paznic a solicitat echipei Euronews, insoțită de fostul șef al Gărzii de Mediu, să prezinte un document de identitate, însă în absența vreunui semn de proprietate privată sau acces interzis, echipa a continuat filmarea.

"Din sudul Bucureștiului, Sintești până în Glina, Voluntari sau Chiajna, sau Chitila găsim peisajul ăsta care ne arată de fapt că infracționalitatea de mediu prosperă în România, nicidecum nu este combătută", mai indică Berceanu.

Paznicii terenului nu au permis echipei Euronews România să iasă

Când echipa Euronews România a încercat să plece de pe terenul contaminat, paznicii nu i-au mai permis să iasă .

"Da, nu aveți voie (...) Mi-a spus că nu aveți voie să intrați pe proprietatea lui", a transmis paznicul, în urma unei discuții cu prezumtivul proprietar al terenului.

Reporter: "Și ne lăsați să ieșim?"

Paznic: "Păi cum să vă las dacă ne-a zis să nu."

Reporter: "Deci, ne țineți sechestrați."

Paznic: "Nu. Nu vă țin."

Reporter: "Păi, nu ne lăsați să ieșim."

Paznic: "Asta-i proprietate privată. E terenul nostru și acolo. Până la Bragadiru. "

Reporter: "Este proprietatea dumneavoastră?"

Reporter: "Nu, a patronului. Sunteți pe proprietate privată. Nu aveți voie să filmați. Dacă veneați și vorbeați cu cei de la administrație, cu cea mai mare plăcere."

Reporter: "Ne dați voie să ieșim sau ne țineți aici?"

Paznic: "Eu ascult ce mi s-a zis. Șeful a zis că nu treceți pe aici."

Echipa Euronews România nu a putut ieși cu mașina, deși este un câmp deschis, pentru că munții de gunoaie erau prea mari, iar singura soluție a fost aceea de a apela la autorități. După aproximativ 20 minute a ajuns Poliția.

Autoritățile neagă că ar fi găsit deșeuri periculoase

Paznicii nu păzeau terenul cu gunoaie, ci drumul până la el. Echipa Euronews România a semnalat Gărzii de Mediu Ilfov faptul că sunt hectare întregi de gunoaie îngropate. Deși polițiștii au spus că acest teren ține de localitatea Dobroești. Primarul Comunei Dobroești a comunicat că Poliția Locala a identificat, la solicitarea Euronews Romania, nu mai puțin de 8 proprietăți acoperite cu gunoaie, dar nu au găsit deșeuri periculoase și nici deșeuri îngropate. Chiar dacă filmările arată altceva.

Miercuri, la 8 dimineața, Echipa Euronews România s-a întors din nou la terenul de la Dobroești pentru a vedea dacă, după solicitări, vor fi adunate gunoaiele. Pe timpul filmării, nu a venit nicio firmă de salubritate.

Proprietarul terenului nu a putut fi identificat

Garda de Mediu Ilfov a transmis că o echipă de comisari s-a deplasat în teren, dar că nu au fost găsite materiale periculoase.

"La momentul verificărilor, nu s-a putut identifica proprietarul amplasamentului pe care au fost identificate depozitările necontrolate de deșeuri. Astfel, în urma verificărilor s-a încheiat o notă de constatare împreuna cu UAT Dobroești, în care au fost impuse măsuri cu termene precise de identificare a proprietarului care deține amplasamentul și somarea acestuia în vederea salubrizării terenului afectat de abandonări de deșeuri nepericuloase", informează Garda de Mediu Ilfov.

Deși este dificil de crezut că autoritățile nu știau de existența acestui loc - în spatele câmpului cu deșeuri este o zonă rezidențială, iar gunoiul nu ar fi avut cum să apară de pe o zi pe alta.

De exemplu, plasticul din imagini nu ajunge într-un stadiu avansat de descompunere în câteva săptămâni sau luni, ci durează ani de zile. Iar el se va descompune în particule foarte fine de plastic în sute de ani sau poate chiar mii de ani.

Multe dintre microparticulele de plastic sau emisiile care provin din urma deșeurilor ajung în corpul nostru. Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE