Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Harta deșeurilor de plastic din lume, realizată pentru prima dată

A fost creat un nou instrument de ultimă oră care folosește sateliți și inteligență artificială pentru a cartografia mii de grămezi de deșeuri de plastic din spațiu. Harta oferă în timp real date accesibile populației privind siturile de deșeuri de plastic.

Un concept nou pentru lupta împotriva poluării

Global Plastic Watch poate detecta situri de deșeuri de plastic de până la 5 pe 5 metri, creând o hartă interactivă  a poluării cu plastic aproape în timp real. Acest instrument gratuit, disponibil publicului, a fost dezvoltat de organizația australiană non-profit, Fundația Minderoo.

Datele adunate sunt considerate a fi o premieră mondială, oferind o perspectivă istorică asupra uneia dintre cele mai complexe provocări de mediu ale planetei - cum să împiedicăm pătrunderea plasticului în oceanele noastre.

Cum putem preveni intrarea plasticului în ocean?

Până acum, a fost dificil să identifici și să măsori eficient poluarea cu plastic într-un mod standardizat, spune Dr. Andrew Forrest, președinte și co-fondator al Fundației Minderoo.

„În general, lumea nu are idee cât de periculoase sunt deșeurile de plastic pentru mediul organic, în special pentru oameni. Fiecare bucată de plastic devine în cele din urmă un nano-plastic care poate „mutila celulele” și chiar își poate face loc în creierul uman”, spune dr. Forrest. Prevenirea pătrunderii în ocean a stocurilor ilegale și legale de deșeuri de plastic este esențială pentru limitarea acestui rău, adaugă el. Aici intervine Global Plastic Watch.

Folosind inteligența artificială și date satelitare, Fundația Minderoo a produs prima hartă a acumulării deșeurilor de plastic.

-Dr. Andrew Forrest, președinte și co-fondator al Fundației Minderoo

Sistemul de cartografiere utilizează imagini prin satelit de la distanță, de la Agenția Spațială Europeană și AI, pentru a determina dimensiunea siturilor de deșeuri de plastic. Un proces similar a fost folosit pentru a mapa defrișările în ultimii ani, dar aceasta va fi prima dată când va fi folosit pentru materiale plastice.

„Majoritatea datelor noastre despre deșeurile de plastic provin din modele și estimări. Acum înțelegerea noastră este informată de date reale, care pot fi folosite pentru a găsi soluții”, spune dr. Forrest.

Global Plastic Watch a descoperit un număr surprinzător de deșeuri de plastic

Până acum, Global Plastic Watch a identificat mii de locuri în care se află deșeuri în 25 de țări, inclusiv în toată Asia de Sud-Est și Australia. Unul din cinci situri de deșeuri cartografiate se afla la mai puțin de 250 de metri de căi navigabile care trimit plastic direct în râuri - și în cele din urmă în ocean.

„Știm că scurgerile de pe uscat contribuie cu până la 91% din deșeurile de plastic care intră în ocean”, explică dr. Fabien Laurier, lider pentru tehnologie și inovare și conservarea oceanelor la Fundația Minderoo. Acesta a adăugat că numărul de situri descoperite prin cartografiere a fost mult mai mare decât se aștepta.

Harta de înaltă rezoluție își propune să ajute autoritățile să identifice această scurgere și să utilizeze date reale pentru a preveni această situație.

Indonezia: al cincilea cel mai mare contributor la plasticul din ocean

În Indonezia, guvernul lucrează deja cu Fundația Minderoo pentru a mapa și a gestiona problema deșeurilor. Țara este al cincilea cel mai mare contributor din lume la plasticul oceanic.

„Global Plastic Watch este foarte util pentru identificarea depozitelor de gunoi nedocumentate sau ilegale din Indonezia”, spune dr. Nani Hendiarti, adjunct pentru coordonarea managementului de mediu și silvic, la Ministerul coordonator indonezian pentru afaceri maritime și investiții.

Țara s-a angajat să reducă cu 70% cantitatea de plastic care curge în ocean prin râurile și căile navigabile în următorii cinci ani. Instrumente precum harta interactivă a Global Plastic Watch ajută guvernul să dezvolte o abordare bazată pe dovezi pentru atingerea acestui obiectiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE