Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urina umană – un îngrășământ mai eficient și mai puțin poluant

Cercetătorii francezi cred că urina umană ar putea deveni o alternativă naturală aparte la îngrășămintele chimice. Descoperirea lor ar reduce poluarea mediului și ar ajută la hrănirea unei populații globale în creștere, totul datorită ingredientului neașteptat – urina umană, potrivit euronews.ro.

În contextul războiului din Ucraina, prețurile îngrășămintelor sintetice cresc foarte rapid. Deși îngrășămintele sintetice cu azot sprijină producția agricolă, ele pot polua mediul înconjurător, dacă sunt folosite în exces. Aceste crize combinate îi determină pe oamenii de știință să caute soluții noi.

Cu ce ​​înlocuiesc oamenii de știință îngrășămintele chimice?

„Cu urina noastră”, spune cercetătorul Fabien Esculier.

Pentru a crește, „plantele au nevoie de nutrienți, azot, fosfor și potasiu”. Când mâncăm, noi ingerăm acești nutrienți, înainte de a-i „excreta prin urină, în cea mai mare parte”, explică inginerul și coordonatorul programului de cercetare OCAPI.

Multă vreme, excrementele urbane au fost folosite pe câmpurile agricole, înainte de a fi înlocuite cu îngrășăminte chimice. Însă, atunci când acești nutrienți sunt eliberați în cantități mari în râuri, ei devin una dintre principalele surse de poluare.

Fără preconcepții

Colectarea separată a urinei necesită reamenajarea toaletelor, a rețelei de colectare a apelor uzate și depășirea anumitor idei preconcepute.

Urina colectată în mod separat a fost testată pentru prima dată în satele ecologice din Suedia, la începutul anilor 1990, apoi în Elveția și în Germania. Experimentele sunt acum efectuate și în Statele Unite ale Americii, în Africa de Sud, Etiopia, India, Mexic și în Franța.

Deși primele toalete care permit colectarea urinei au fost considerate nepractice și inestetice, un nou model al companiei elvețiene Laufen a primit recenzii pozitive.

Proprietarul restaurantului 211 din Paris, Fabien Gandossi, și-a echipat localul cu noul model. „Avem un feedback destul de pozitiv, deși oamenii sunt puțin surprinși, pentru că există o mică diferență, față de o toaletă tradițională”, spune el.

Sunt oamenii pregătiți să mănânce alimente fertilizate cu urină?

Părerile sunt împărțite, în țările în care au fost deja testate îngrășămintele pe bază de urină. Rata de acceptare este foarte mare în China, Franța și Uganda, dar scăzută în Portugalia și Iordania.

Faptul că urina nu este un purtător de boli majore face mult mai simplă procesarea și utilizarea ei în agricultură. Organizația Mondială a Sănătății recomandă păstrarea și chiar pasteurizarea ei.

Odată colectată, urina trebuie transportată la câmp. Procedura de transport este, însă, costisitoare, dar există și anumite tehnici care pot contribui la reducerea volumului îngrășământului.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă (creșterea prețurilor la gaze sau dorința multor țări de a-și consolida independența alimentară), cercetătorii consideră că urina este viitorul îngrășămintelor naturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE