Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România riscă să se transforme în groapa de gunoi a Europei. De unde vin deșeurile și cum ajung în țară

România pare că se transformă în groapa de gunoi a Europei. Nu trece zi fără ca la granițe să fie oprit cel puțin un transport ilegal de deșeuri. Este vorba de cauciucuri, textile, elemente de caroserie, în general, produse greu de reciclat. Acestea vin din țări precum Germania, Spania sau Japonia, unde costurile cu depozitarea și neutralizarea deșeurilor sunt mult mai mari. Afacerile ilegale cu gunoi sunt estimate la un miliard de euro anual.

Traseul preferat al șoferilor care aduc în țară ilegal deșeuri este pe la granița cu Bulgaria. Într-o singură zi, polițiștii de frontieră au descoperit în vama Giurgiu două transporturi. Deșeurile metalice și textile au fost returnate expeditorului. Într-un singur an au fost aduse de cinci ori mai multe deșeuri decât în ultimii cinci ani, arată datele autorităților. Cele mai multe provin din Germania, Belgia, Olanda, Italia șI Marea Britanie.

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu: Există un circuit al deșeurilor, care sunt foarte costitistoare de depozitat și neutralizat în afară și pot fi aduse în România ascunse printre alte deșeuri. Cineva are nevoie de PET-uri de plastic sau alte lucruri pentru că lucrează în economia circulară și cel care contractează cu frma respectivă se folsește de contract pentru a dosi și deșeuri și asta face transportul mai rentabil.

Deșeuri îngropate ilegal

Principala acoperire a rețelor implicate în astfel de afaceri este comerțul cu produse second-hand. Fostul șef al Gărzii de Mediu Octacvian Berceanu atarge atenția că mare parte dntre acest deșeuri ajung să fie îngropate ilegal sau reciclate în condiții care poluează mediul.

Pentru a reduce fenomenul, autoritățile permit intrarea în țară a transporturilor de deșeuri doar prin 15 puncte de frontieră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE