Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania va vota împotriva planurilor UE de a include energia nucleară ca investiție ecologică

Publicat de: Euronews

Germania se va opune planurilor Uniunii Europene (UE) de a include energia nucleară ca investiție durabilă în politica sa de „taxonomie” pentru etichetarea investițiilor verzi, a anunțat luni guvernul.

Etichetarea gazului și a energiei nucleare drept investiții ecologice

Bruxelles-ul solicită aprobarea țărilor UE și a Parlamentului European pentru planul său de a eticheta gazul și energia nucleară drept investiții ecologice. Acest plan a împărțit opiniile între statele care nu sunt de acord cu acreditările ecologice ale combustibililor.

Germania, cea mai mare economie a UE, se numără printre cei care intenționează să o respingă atunci când țările vor veni să voteze planul în următoarele săptămâni.

„Guvernul federal și-a exprimat opoziția față de regulile de taxonomie privind energia nucleară. Acest ‘nu’ este un semnal politic important care arată clar: Energia nucleară nu este durabilă și, prin urmare, nu ar trebui să facă parte din taxonomie”, a declarat Ministerul Mediului din Germania și Ministerul Economiei și Climei a declarat într-o declarație.

„Energia nucleară nu este durabilă și, prin urmare, nu ar trebui să facă parte din taxonomie. În consecință, guvernul federal ar vota pentru ca Consiliul să opună actului juridic delegat al Comisiei UE”, au spus ministerele.

Un „standard de aur” pentru investițiile ecologice

Pentru a respinge regulile, 20 din cele 27 de țări ale UE trebuie să se opună acesteia - un prag ridicat considerat a fi puțin probabil atins. Poziția Germaniei ar putea, totuși, să orienteze opinia și în Parlamentul European, unde majoritatea celor 705 de parlamentari ai adunării ar putea bloca regulile privind gazul și nuclearul într-un vot din iulie.

Taxonomia finanțelor durabile a UE a fost concepută pentru a oferi un „standard de aur” pentru investițiile ecologice, limitând investițiile care pot fi etichetate ecologice doar la acelea care protejează cu adevărat planeta.

Generarea de energie nucleară nu conține CO2, dar produce deșeuri radioactive. Separat, Austria și Luxemburg au amenințat cu acțiuni legale în legătură cu planul de a eticheta investițiile nucleare drept verzi.

Planul de a eticheta gazul ca fiind ecologic a fost criticat de țări, inclusiv Spania, deși unele țări au făcut lobby din greu pentru taxonomie pentru a stimula investițiile în gaze pentru a le ajuta să elimine treptat cărbunele. Gazul emite mai puțin CO2 decât cărbunele atunci când este ars, dar este, de asemenea, asociat cu scurgeri de metan, un gaz cu efect de seră puternic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE