Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pădurile din România, salvate cu ajutorul inteligenței artificiale. Ministrul Mediului: ”Fondul forestier va fi scanat săptămânal”

Pădurile din România ar putea fi salvate cu ajutorul inteligenței artificiale. Prezent la emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre implementarea unui sistem care să permită scanarea fondului forestier, astfel încât cei care taie ilegal lemn să fie depistați mai ușor. Sistemul costă 46 de milioane de euro, iar banii vin din PNRR.

Mircea Fechet a explicat că autoritățile vor să instaleze un număr de 350 de camere de supraveghere care vor funcționa asemenea celor care ”azi verifică rovinieta la mașini”.

”Vor fi instalate în puncte din fondul forestier și din afara acestuia. Există tehnologie care să înregistreze nu doar numărul de la autocamion și și să interogheze sumalul în timp real și să vadă dacă într-adevăr a fost emis un aviz de transport sau nu pentru acea încărcătură de material lemnos, dar mai ales să poată să estimeze, să calculeze care este volumul de lemn din camionul respectiv și să îl coreleze cu sumalul.

Această metodă va fi complementară hărților satelitare despre care discutam și la un interval de o săptămână (...) fondul forestier va fi scanat și rescanat în fiecare săptămână astfel încât dacă avem o deschidere de arbori să putem să o identificăm și în timp real să verificăm sumalul”, a declarat Mircea Fechet, la Euronews România.

Ministrul Mediului și-a exprimat speranța că sistemul de camere de supraveghere ce va fi instalat în pădurile României va deveni funcțional anul acesta sau în prima parte a anului viitor.

În România încă se taie lemn din zone Natura 2000 fără să respecte regulile impuse de Uniunea Europeană. Munții Făgăraș sunt printre cei mai afectați de tăierile ilegale chiar dacă sunt protejați. Pe hârtie raportările către Comisia Europeană sunt bune, dar realitatea în teren este cu totul alta.

Pădurile României dispar în ritm alarmant. În fiecare oră, sunt defrișate șase hectare, însumând, într-un an, 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiate ilegal în țara noastră.

România are peste 500.000 de hectare de păduri primare și seculare, mai mult decât orice altă țară din Uniunea Europeană. Teoretic, 63% din acestea sunt protejate de Natura 2000, însă realitatea arată cu totul altfel. Este legal să tai în zone Natura 2000, însă condițiile sunt extrem de stricte. Uniunea Europeană a înaintat o procedură de infringement împotriva țării noastre tocmai pentru nerespectarea acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE