Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie de reîmpădurire în Munții Făgăraș. Peste 160 de hectare de pădure au fost afectate de vânt și tăieri ilegale

De mai bine de un an, o amplă campanie de refacere ecologică a Muntelui Dobroneagu din județul Argeș este desfășurată de Fundația Conservation Carpathia. Nu mai puțin de 200 de oameni vor munci pentru reîmpădurirea a peste 160 de hectare distruse de vreme, dar și de tăierile ilegale. Până în vară vor fi plantați peste 130.000 de puieți.

Peste 160 de hectare din zona Dobroneagu au fost distruse de furtuni în anul 2020. Din 2022, Fundația Conservation Carpathia a început un proces complex de reconstrucție a acestei zone.

Refacerea suprafețelor afectate

Pe o suprafață de 200 hectare din munții Făgăraș au fost plantați puieți de molid, fag, brad și paltin. Voluntarii au refăcut și peste 32 hectare din zona tăiată ilegal, pe care l-au reîmpădurit cu puieți de molid.

”E o muncă în etape și revenim aici cu specii care au existat istoric în această zonă. Ținem cont de altitudine și ținem cont de tipul de puieți care se pot adapta acestei zone. Lucrăm cu muncitori din comunitate,” a explicat Victoria Donos, specialist comunicare, Fundația Conservation Carpathia.

Refacerea suprafețelor afectate de tăieri neconforme și de dezastre naturale a fost realizată cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeană.

”Am plantat peste 50.000 de puieți pe vreo aproape 60 de hectare. Mai avem de plantat încă 60 de hectare, cu siguranță. Anula cesta, echipa de plantatori pe care îi vedeți acolo cu salopete galbene practice umblă și completează în locurile în care puieții plantați anul trecut s-au mai uscat,” a spus Mihai Zota, director de conservare, Fundația Conservation Carpathia.

Din 2013 și până în prezent, Fundația Conservation Carpathia a plantat 3,7 milioane de puieți și a refăcut o suprafață de aproape 2.000 de hectare de pădure.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE