Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reîmpădurirea țării, obiectiv pe 4 ani. 57.000 de hectare vor fi împădurite cu bani din PNRR

Într-o perioadă dominată de secete și temperaturi extreme, într-o țară în care fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu a fost încă combătut, autoritățile anunță începerea campaniei de împădurire finanțată prin PNRR. În opinia ministrului Mediului, Barna Tanczos, aceasta este cea mai puternică armă și singura soluție în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În următorii patru ani, în România ar urma să fie împădurite 57 de mii de hectare. O țintă ambițioasă, însă realizabilă, în condițiile în care bugetul este de 730 de milioane de euro, bani europeni alocați prin PNRR. Din această sumă, 500 de milioane de euro vor fi la dispoziția beneficiarilor publici și privați pentru împăduriri, iar diferența va fi folosită pentru reîmpăduriri și refacerea suprafețelor forestiere afectate.

România, avertizată de Comisia Europeană

„Este un nou început pentru pădurile din România, cu un buget fără precedent, care permite ca județele cu suprafețe mici de pădure sa beneficieze de aceste ajutoare, sa refacă ecosistemele, echilibrul natural și nu numai,” a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului.

Banii vor fi acordați sub forma unor granturi directe pentru proprietarii de păduri privați şi publici, precum și asociațiile acestora. Într-o primă fază, până la finalul lui 2023, România are obligația să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25 de mii de hectare.

„Împăduririle noi pot veni in ajutorul autorităților locale, se pot reface împăduriri inclusiv in zonele deșertificate, cu speciile care rezistă acolo,” a explicat ministrul Mediului.

 Activiștii de mediu avertizează că dispariția pădurilor, 20 de milioane de metri cubi pe an, precum și a perdelelor forestiere din zonele de câmpie amenință siguranța națională. În 30 de ani, în România s-au împădurit 387.000 ha, din care 47.000 ha pe terenuri degradate și perdele forestiere de protecție. Cel mai puțin, în 2020 au fost împădurite sub 200 de hectare  pentru salvarea terenurilor degradate. În plus, România a fost avertizată de către Comisia Europeană pentru lipsa de implicare în stoparea defrișărilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE