Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premiul Nobel pentru Medicină, câștigat de cercetătorii care au dezvoltat tehnologia pentru vaccinurile ARN mesager

Cercetătorii Katalin Karikó și Drew Weissman au câștigat luni Premiul Nobel pentru Medicină datorită descoperirilor ce au dus la dezvoltarea vaccinurilor cu tehnologie ARN mesager folosite împotriva COVID-19.

Katalin Karikó este profesor la Universitatea Sagan din Ungaria și profesor adjunct la Universitatea din Pennsylvania. Drew Weissman a realizat studiul premiat împreună cu Karikó la Universitatea din Pennsylvania, conform AP.

Thomas Perlmann, secretarul Comitetului Nobel, a anunțat acordarea premiului luni, la Stockholm.

În 2022, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost câștigat de omul de știință suedez Svante Paabo pentru descoperirile din evoluția umană care au dezvăluit secrete ale ADN-ului Neanderthal, care au oferit informații esențiale despre sistemul nostru imunitar, inclusiv despre vulnerabilitatea noastră la COVID-19.

Acesta este al doilea Premiu Nobel acordat în familia cercetătorului. Tatăl lui Paabo, Sune Bergstrom, a câștigat Premiul Nobel pentru medicină în 1982.

Când va fi anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Fizică

În următoarele trei zile vor fi anunțați câștigătorii Premiului Nobel în alte domenii.

  • Premiul Nobel pentru Fizică - 3 octombrie
  • Premiul Nobel pentru Chimie - 4 octombrie
  • Premiul Nobel pentru Literatură - 5 octombrie
  • Premiul Nobel pentru Pace - 6 octombrie
  • Premiul Nobel pentru Economie - 9 octombrie

Câștigătorii vor primi premii în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (un milion de dolari). Banii provin dintr-o moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1896.

Bugetul pentru premii a fost majorat cu un milion de coroane suedeze anul acestea, pe fondul deprecierii monedei suedeze.

Laureații sunt invitați să își primească premiile în cadrul unor ceremonii care vor avea loc pe 10 decembrie, la comemorarea decesului lui Nobel. Prestigiosul premiu pentru pace este înmânat la Oslo, conform dorinței acestuia, în timp ce cealaltă ceremonie de decernare are loc la Stockholm.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE