Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo, câștigătorul premiului Nobel pentru Medicină 2022

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a fost desemnat, luni, laureatul premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2022, relatează Agerpres.

„Prin dezvăluirea diferenţelor genetice care disting toţi oamenii în viaţă de hominizii dispăruţi, descoperirile sale au oferit baza pentru a explora ceea ce ne face pe noi, oamenii, atât de unici”, a anunţat luni Comitetul Nobel.

Tatăl său, câștigător al Premiul Nobel pentru Medicină

Svante Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene între aceşti hominizi azi dispăruţi şi Homo sapiens. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanţă fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii.

„Diferenţele genetice dintre Homo Sapiens şi cele mai apropiate rude ale noastre, acum dispărute, au fost necunoscute până când au fost identificate graţie cercetărilor lui Svante Pääbo”, a adăugat Comitetul Nobel în decizia sa.

Tatăl său, Sune Bergström, a primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Medicină în 1982.

Premiul este însoțit de o recompensă

Svante Pääbo s-a născut la Stockholm în 1955, însă a lucrat la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, din 1999.

Premiul este însoţit de o recompensă în valoare de 10 milioane de coroane (aproximativ 920.000 de euro).

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat americanilor Ardem Patapoutian şi David Julius pentru „descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere”.

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă marţi cu premiul Nobel pentru fizică, urmat de cel pentru chimie miercuri, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură joi şi de premiul pentru pace vineri, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE