Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câștigătorii Festivalului de Film de la Cannes 2022

Festivalul de Film de la Cannes și-a ales câștigătorii pentru a 75-a ediţie.

Cineastul suedez Ruben Ostlund a câştigat sâmbătă seară cel de-al doilea trofeu Palme d'Or din cariera sa, la a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit Agerpres.

Juriul a fost șocat

Pelicula suedezului Ruben Ostlund a fost ovaţionată în picioare timp de opt minute de spectatorii care au asistat la premiera mondială.

”Triangle of Sadness” este o comedie cu accente noir care spune povestea lui Carl şi Yaya, un cuplu de celebrităţi, invitaţi într-o croazieră de lux la care participă doar persoane foarte bogate.

”Întregul juriu a fost extrem de şocat de acest film”, a anunţat Vincent Lindon, preşedintele juriului de la Cannes.

Ruben Ostlund a sărbătorit la fel ca atunci când a obținut primul trofeu Palme d'Or, în 2017: a invitat toți spectatorii din sală să i se alăture într-un ”strigăt primar de bucurie”.

Cinematograful european, descris de Ruben Ostlund

”Ceea ce îmi place la filmul european este că ne-am concentrat mereu și ne-am uitat la întrebările societății”, i-a spus cineastul Ruben Ostlund jurnalistului Euronews, Frédéric Ponsard.

Din punctul lui de vedere, cinematograful european, spre deosebire de cel american, s-a axat pe crearea unei societăți mai bune.

”Cinematograful a fost un instrument pentru a încerca să îmbunătățească lucrurile și nu mă pot gândi la ceva mai inutil decât să fac filme fără să schimb ceva, să nu vreau să fac ceva mai bun. Deci, acesta este cinematograful european”, a mai spus Ruben Ostlund

Al doilea trofeu ca importanță, câștigat de doi regizori

Marele Premiu al Juriului, al doilea trofeu ca importanţă atribuit la Cannes, a fost câștigat de doi regizori: Claire Denis și Lukas Dhont.

Claire Denis a participat cu filmul ”Stars at Noon”, o dramă erotică cu note politice şi o acţiune plasată în Nicaragua din zilele noastre. Ea s-a folosit de timpul petrecut pe scenă pentru a îndemna publicul „să revină în cinematografe".

Pelicula ”Close” a belgianului Lukas Dhont prezită povestea emoționantă, inspirată din viața cineastului, a doi băieți de 13 ani a căror prietenie este testată de instalarea pubertăţii.

Lukas Dhont a acceptat premiul alături de tânărul protagonist al filmului său, actorul adolescent Eden Dambrine. Cineastul belgian a dedicat acest premiu ”celor care aleg tandreţea în locul fricii”.

Premiul Juriului, câștigat de două pelicule

Premiul Juriului a fost atribuit filmelor ”EO”, de Jerzy Skolimowski, și ”Le Otto Montagne”, regizat de Charlotte Vandermeersch şi Felix Van Groeningen.

”EO” prezintă călătoria epică şi aventurile unui măgar în Polonia şi Italia.

Lungmetrajul ”Le Otto Montagne” este povestea unei prietenii dificile dintre doi bărbaţi heterosexuali care nu pot să vorbească despre sentimentele lor.

Premiile pentru interpretare

Starul sud-coreean Song Kang-ho a câştigat premiul pentru interpretare masculină, pentru rolul jucat în filmul ”Broker”, regizat de Hirokazu Kore-Eda.

Actorul asiatic le-a mulţumit "tuturor celor care iubesc cinematografia coreeană".

Filmul ”Broker” a câştigat şi Premiul Juriului Ecumenic.

Zar Amir-Ebrahimi a obţinut premiul pentru interpretare feminină cu rolul din ”Holy Spider”, un film regizat de Ali Abbasi.

Filmul este despre o jurnalistă iraniană pornită pe urmele unui criminal în seri, care ucide prostituate într-o încercare nebunească de ”a curăţa” oraşul natal de ”femeile malefice”.

Premiile pentru regie și scenariu

Sud-coreeanul Park Chan-wook a câştigat premiul pentru regie cu thrillerul său romantic ”Decision to Leave”.

Acest film noir o are în rolul principal pe actriţa chineză Tang Wei, interpreta unei misterioase asistente medicale care ar putea fi o criminală.

Tarik Saleh a câştigat premiul pentru scenariu cu ”Boy from Heaven”, un thriller egiptean cu o acţiune plasată în jurul moscheii Al-Azhar din Cairo. Este o descriere a legăturilor corupte dintre religie şi politică.

Trofeurile Palme d'Or și Camera d'Or

Trofeul Palme d'or pentru scurtmetraj a fost atribuit peliculei ”The Water Murmurs”, regizată de cineasta chineză Chen Jianying.

Filmul spune povestea unei femei care se desparte de o prietenă din copilărie înainte ca satul în care au crescut să fie distrus.

În 2021, trofeul Palme d'Or a revenit peliculei franceze "Titane", regizată de cineasta Julia Ducournau.

Trofeul Camera d'Or, acordat celui mai bun lungmetraj de debut prezentat în toate secţiunile festivalului, a fost câştigat de ”War Pony”.Filmul a fost regizat de Gina Gammell şi Riley Keough.

Pelicula spune povestea a doi adolescenţi din tribul amerindian Lakota care trăiesc într-o rezervaţie din Statele Unite.

Acest film a fost recompensat şi cu trofeul Palme Dog, pentru cea mai bună interpretare canină, asigurată de căţeluşa Brittany.

Premiul aniversar al Juriului

Un premiu aniversar pentru de-a 75-a ediţie a Festivalului de la Cannes a fost atribuit regizorilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne pentru drama lor socială ”Tori & Lokita”.

Povestea este despre două imigrante adolescente din Benin care se confruntă cu o situaţie disperată în calitatea lor de refugiate în Europa.

Mențiune specială

O menţiune specială a juriului Camera d'Or a fost acordată regizoarei nipone Chie Hayakawa pentru ”Plan 75”, un documentar SF cu o intrigă plasată într-o Japonie din viitor.

În documentar, guvernul decretează eutanasie obligatorie pentru toţi rezidenţii cu vârste de peste 75 de ani.

Doi regizori români au participat la Cannes

Cineastul Alexandru Belc a câştigat vineri, 27 mai, premiul de regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, pentru filmul ”Metronom”, conform unui comunicat postat pe site-ul evenimentului.

Cristian Mungiu a participat, pentru un al doilea Palme d'Or, cu filmul ”R.M.N.” în care un sat din Transilvania este precum un laborator exploziv al populismului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE