Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Generația din România anilor '70, prezentată la Cannes

Regizorul Alexandru Belc va debuta în această seară, cu lungmetrajul "Metronom" la Festivalul de de la Cannes. Filmul concurează la o categorie în care România se laudă cu performanțe notabile.

"Un Certain Regard" este una dintre cele mai importante distincții oferite în cadrul festivalului de la Cannes. În edițiile trecute, doi regizori români au fost recompensați cu prestigiosul premiu: Cristi Puiu, pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” și Cristian Nemescu, pentru ”California Dreamin”.

Anul acesta, un alt film românesc a intrat în selecția oficială de la Cannes: lungmetrajul Metronom, în regia lui Alexandru Belc.

”După doi ani de pandemie și după cinci ani de când am început proiectul acesta, sentimentul e de closure, că închidem, se termină o etapă cu film. Adică e o satisfacție că îl vezi terminat. Și, după aia, evident, că e o satisfacție că vezi că nu îl închizi într-un sertar și că chiar e apreciat, nu doar pe plan local, ci chiar la Festivalul de la Cannes”, i-a spus Alexandru Belc jurnalistului Euronews România, Alida Mocanu.

Poveste din anii '70

Metronom este povestea generației din România anilor '70, într-o perioadă în care românii trimiteau scrisori la Europa Liberă, la emisiunea muzicală a lui Cornel Chiriac, "Metronom".

Este un film care aduce în prim-plan o poveste de iubire între doi adolescenți, dar și felul în care muzica acelor ani, considerată decadentă de regimul comunist, era singura fereastră spre libertate.

”Imediat mi-am dat seama că anii '70 e o perioadă care nu a fost acoperită în filmul românesc. Și cumva era și o perioadă mai relaxată, de deschidere către Vest. Cumva nu erau anii urâți, anii '80, care deja au fost povestiți în filmul românesc. Cumva m-a ajutat gândul acesta, că sunt anii '70, în America era deja curentul hippie, noi eram cu gândul în anii '60, pentru că informația ajungea un pic mai greu la noi. Acesta e un film care nu s-a făcut și o perioadă care nu a fost acoperită încă în filmul românesc”, a povestit Belc.

Doi români la Cannes

Anul acesta, în competiția pentru marele premiu de la Cannes, se află pelicula regizorului român Cristian Mungiu, "RMN".

Mungiu revine la Cannes pentru a cincea oară. În anul 2007, regizorul român a câștigat Palme d'Or pentru filmul ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE