Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premiile Oscar 2023. Niciun film rusesc nu va fi pe lista nominalizărilor

Publicat de: Euronews

Niciun film rusesc nu va fi nominalizat la premiile Oscar din acest an, a anunțat Academia rusă de film săptămâna aceasta, pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia, cauzate de războiul din Ucraina.

Într-un comunicat, Academia a precizat că nu va trimite niciun film rusesc pentru a intra în competiția pentru cel mai bun film internațional la ediția din 2023 a premiilor Oscar.

Pavel Tchoukhraï, șeful comitetului responsabil cu trimiterea filmelor rusești în competiția americană, a denunțat ceea ce el a numit o decizie luată "pe la spatele său" și și-a anunțat demisia. 

Regizorul Nikita Mikhalkov, un important cineast rus și un puternic susținător al lui Putin, a declarat că este inutil ca Rusia să participe la Oscaruri.

"Mi se pare că alegerea unui film care să reprezinte Rusia într-o țară care, în realitate, neagă în prezent existența Rusiei, pur și simplu nu are sens", a declarat el pentru agenția rusă de presă TASS.

Mihalkov a amintit totodată că a propus crearea unui echivalent "eurasiatic" al Oscarurilor şi că proiectul său se află în curs de dezvoltare.

Ar trebui "anulată" cultura rusă din cauza războiului din Ucraina?

Mikhalkov a fost nominalizat de trei ori la premiile Oscar pentru cel mai bun film internațional - în 1992 pentru "Close To Eden", 1994 pentru "Burnt by the Sun" și 2007 pentru "12" - și a câștigat Oscarul pentru "Burnt by the Sun". În prezent, el este ultimul rus care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj.

Nu este singurul care a primit mult râvnita statuetă Oscar.

Interpreții și regizorii ruși au obținut în total 39 de premii Oscar și au fost nominalizați pentru alte 177, din 1929, când a avut loc prima gală a premiilor Oscar, până în prezent.

Să aruncăm o privire asupra filmelor care au câștigat premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj internațional.

Război și pace (1966 - a câștigat în 1968)

După cum sugerează și numele, "Război și pace", regizat de Sergey Bondarchuk, este o adaptare a romanului din 1869 al lui Leo Tolstoi.

Filmul a beneficiat de un sprijin considerabil din partea Uniunii Sovietice, care a furnizat zece mii de soldați și sute de cai pentru figurație în producția cinematografică, în ciuda suprimării deseori dure a artelor.

Așadar, nu e de mirare că "Război și pace" a fost cel mai scump film realizat vreodată în Uniunea Sovietică, costând peste 72 milioane de euro.

Dacă vă decideți să îl vizionați, pregătiți-vă: filmul, creat în patru părți, are o durată impresionantă de 431 de minute.

Dersu Uzala (1975)

Regizat de celebrul cineast japonez Akira Kurosawa, "Dersu Uzala" este un film sovietic-japonez din 1976.

Co-scris de rusul Iuri Nagibin și filmat aproape în întregime în aer liber în Orientul Îndepărtat al Rusiei, filmul se bazează pe memoriile din 1923 ale lui Vladimir Arsenyev, un explorator rus de la începutul secolului al XX-lea.

Dersu Uzala s-a dovedit a fi un succes pentru cinefilii din Europa și Uniunea Sovietică, vânzând peste 21 de milioane de bilete.

Moscova nu crede în lacrimi (1980)

Lansat în 1980, "Moscova nu crede în lacrimi" este o dramă romantică sovietică, regizată de Vladimir Menshov, sub egida Mosfilm, cel mai mare și mai vechi studio de film din Rusia.

Filmul, care sare peste două decenii, urmărește viețile a trei tinere din Moscova.

Fără a dezvălui prea multe, este vorba despre femei cochete și pline de viață, soți înstăriți (sau nu, după caz), avorturi, divorțuri, jucători de hochei celebri, petreceri și "discuții între bărbați".

Chiar și astăzi, este considerat un clasic în Rusia. În 2021, un sondaj realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia a arătat că "Moscova nu crede în lacrimi" era filmul sovietic preferat de spectatorii ruși.

Burnt by the Sun (1994)

Ne întoarcem la Nikita Mikhalkov, regizorul rus și susținător al lui Putin, care a criticat marți, 27 septembrie, premiile Oscar și le-a catalogat ca fiind absurde.

Filmul din anii '90 - care a câștigat, de asemenea, Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes din 1994 - prezintă povestea unui ofițer al Armatei Roșii și a familiei sale în timpul Marii Epurări de la sfârșitul anilor '30 din Uniunea Sovietică stalinistă.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE