Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

5 octombrie 2023 - zi liberă pentru elevi și profesori de Ziua Educației

Elevii și profesorii vor avea parte de o zi liberă, la o lună de la începutul anului școlar. Potrivit ordinului privind structura anului școlar, de Ziua Educației, care este sărbătorită pe 5 octombrie, nu se organizează cursuri.

De ziua liberă vor beneficia toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a și de profesorii acestora.

Ce se sărbătorește pe 5 octombrie, de Ziua mondială a educației

Ziua de 5 octombrie este sărbătorită, la nivel mondial. În mai multe țări, Zilele Profesorilor sunt destinate a fi ocazii speciale pentru aprecierea cadrelor didactice.

Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. Între 1965 și 1994 era prima duminică din octombrie. Din 1994 este pe 5 octombrie pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului (stabilită în 1994 de UNESCO).

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ”zi mondială a educatorilor”, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională A Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Este consacrată personalului didactic, celor care fac educaţia - educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceză.

Ziua mondială a educației și Ziua Învățătorului în România

În România, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret").

Ce zile libere mai au elevii în 2023

  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)

Elevii vor avea și o vacanță de o săptămână, în perioada 28 octombrie 2023 - 5 noiembrie 2023, potrivit structurii anului școlar 2023-2024.

De asemenea, la finalul anului, elevii vor intra în vacanță de Sărbători, în perioada 23 decembrie 2023 - 7 ianuarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE