Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noutățile anului școlar 2023-2024: transport gratuit pentru elevi, burse de merit mai mari, catalog electronic în peste 1.000 de școli

Luni este prima zi de școală pentru aproximativ 2,7 milioane de elevi. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni. Ultima zi de școală va fi pe 21 iunie 2024.

Cât durează anul școlar 2023-2024

Potrivit structurii anului școlar 2023-2024, elevii claselor a XII-a și a XIII-a, precum și cei ai claselor a VIII-a vor încheia cursurile mai devreme, pentru a se putea pregăti pentru examenele de Bacalaureat 2024 și Evaluare Naională 2024.

Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 14 iunie 2024.

De asemenea, pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 28 iunie 2024.

Transport gratuit pentru elevi în anul școlar 2023-2024

Elevii vor beneficia în acest an școlar de transport public gratuit. Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că elevii ”beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar”.

Pentru călătoriile cu trenul, elevii vor beneficia de bilete gratuite pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar.

Pentru călătoriile cu metroul, elevii vor avea gratuitate în baza unui abonament lunar, pe parcursul anului şcolar, iar decontarea se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Burse de merit mai mari pentru elevi

Toți elevii care au medii generale peste 9.50, precum și primii 30% de elevi din fiecare clară vor primi burse de merit în valoare de 450 de lei.

”Crește numărul de copii care primesc bursă. La nivel general, numărul crește cu cel puțin 25-30%. La bursa de merit avem o dublare a numărului de beneficiari, îi vom prinde pe toți cei care au peste 9,50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda bursă de merit și pentru prima treime din clasă, pentru a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească pentru că, până la urmă, copiii se compară cu cei din jurul lor. Încă ceva, crește și cuantumul, de la 200 de lei pe lună la 450 de lei”, a spus Ligia Deca, la Antena 1.

Elevii care intră în clasa a V-a, primii care vor putea da examen de admitere la liceu în 2027

Elevii care intră în ciclul gimnazial în anul școlar 2023-2024 vor fi prima generație care va susține un examen suplimentar de admitere la liceu în 2027, potrivit noilor legi ale educației.

Astfel, în vara anului 2027, liceele vor putea organiza un examen de admitere, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 50% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare.

Examenul de admitere la liceu va avea subiecte standard elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Pentru restul locurilor, admiterea se va face pe baza repartizării computerizate.

Elevii care intră în clasa a VII-a, primii care vor susține noul Bacalaureat

Bacalaureatul în noua formă va fi susținut în anul 2029, adică de elevii care intră luni în clasa a VII-a și care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026. Ministrul Educației a precizat că elevii care vor începe clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026 vor avea şi programe şi planuri cadru noi la liceu şi "tot ceea ce este nevoie" pentru procesul educaţional, inclusiv manuale.

”Ce aduce nou examenul de bacalaureat? În primul rând, aduce o testare de competențe de bază pe toată paleta de discipline considerate necesare pentru a putea să fii un cetățean activ. Adică, dacă până acum cei de la profilul real mergeau preponderent pe matematică și științe, profilul uman – bineînțeles cu limba română ca o constantă -, mergea pe zona de socio-umane. Acum, va exista o evaluare a competențelor de bază”, a precizat ministrul, despre proba F care înseamnă, potrivit noii legi, o testare la Matematică, de exemplu, pentru un viitor absolvent de filologie, sau la Geografie, pentru cineva de la matematică-informatică”, a spus Deca, potrivit edupedu.ro.

Catalog electronic în anul școlar 2023-2024, în peste 1.500 de școli din țară

Peste 1.500 de școli vor folosi exlusiv catalgoul electronic în anul școlar 2023-2024, potrivit listei publicate de Ministerul Educației.

Astfel, profesorii vor putea pune notele elevilor doar în format electronic. Potrivit edupedu.ro, nu există un catalog electronic pus la dispoziție de către Ministerul Educației. Toate aceste școli apelează la aplicații/programe private.

Potrivit ordinului de ministru, școlile asigură măsurile de securitate a prelucrării datelor și garantează următoarele drepturi ale utilizatorilor:

a) dreptul de a fi informat;

b) dreptul de acces;

c) dreptul la rectificare;

d) dreptul la restricționarea prelucrării datelor;

e) dreptul la portabilitatea datelor.

Editarea notelor și absențelor este permisă, pe bază de acces, numai cadrului didactic resppnsabil de discilplină.

Elevii și părinții/reprezentanții legali vor avea dreptul să vadă notele și absențele în baza unor date de acces prestabilite, respectiv e-mail și parolă.

Sfaturi de la medici pentru elevi și părinți în noul an școlar 2023-2024

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, atrage atenția că, odată cu începerea școlilor, ar putea crește numprul de cazuri de infecții cu noul coronavirus. În acest context, medicul recomandă ca elevii să respecte regulule de igienă, iar dacă aceștia prezintă simptome specifice, să fie lăsați acasă.

"Începerea şcolilor, faptul că oamenii vin din concediu şi au o interacţiune mai mare şi rişti să crească numărul de infecţii, mai ales că va veni sezonul rece la un moment dat şi nu vom avea doar COVID, vom avea virusurile gripale, toate virusuri cu transmitere pe cale respiratorie. Nu contează ce fac în prima zi, contează toată perioada în care cei mici vor fi în colectivitate. Aici discutăm despre regulile de igienă, inclusiv spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Este foarte important ca atunci când cel mic are o simptomatologie acută să nu fie adus în colectivitate. Dacă totuşi este deja acolo, să fie izolat cât se poate de repede, pentru că există riscul unor focare”, a spus medicul Adrian Marinescu, potrivit Agerpres.

Medicul a subliniat și importanța vaccinării antigripale, odată cu sezonul rece.

”Foarte important - în momentul în care vorbim de sezonul rece ar trebui să ne pregătim de această dată în mod corect cu vaccinare antigripală. Ar trebui să fie făcută undeva în octombrie, în aşa fel încât sezonul de gripă care va urma din noiembrie să fie menţinut sub control”, spune medicul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE