Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Testarea antidrog în școli, criticată de experți. Criminolog: ”Este ineficientă. Are costuri foarte mari și efectele adverse sunt uriașe”

Propunerea ca elevii să fie testați antidrog în școli a stârnit controverse, după ce a fost lansată în spațiul public. În direct la Euronews România, criminologul Vlad Zaha a explicat că o astfel de măsură s-a dovedit a fi ineficientă din cauza costurilor uriașe, iar, în cazul în care ar fi implementată, tinerii ar apela la ”substanțe mult mai periculoase decât cele tradiționale, care nu ies la teste”.

Vlad Zaha și-a exprimat speranța că testele antidrog nu vor fi ”aplicate niciodată în România” pentru ca elevii să fie pedepsiți în acest mod. Expertul în politici publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă a amintit că există studii realizate de mai multe organizații internaționale care relevă că o astfel de măsură este ineficientă.

”Știința este clară. O să listez patru dintre organizațiile internaționale: Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Infracționalitate, Organizația Mondială a Sănătății, Academia americană de Pediatrie și Centrul European pentru monitorizarea dependențelor și toxicomaniei.

Toate aceste patru organizații și instituții zic la unison că testarea antidrog în școli nu este asociată niciunul rezultat semnificativ de prevenție.

Este ineficientă și ineficace în prevenirea sau combaterea consumului. Are costuri foarte mari și efectele adverse care pot reieși din implementarea acestor teste sunt uriașe”, a afirmat Vlad Zaha.

Droguri mai puternice, abandon școlar și ”tobogan” spre închisoare, posibile efecte ale introducerii testării antidrog în școli

În cazul în care testare antidrog s-ar realiza la începutul anului școlar de cadre medicale, profesori sau de experți DIICOT, expertul a evidențiat trei efecte.

Prima este o tranziție a unor grupuri de elevi către substanțe mult mai periculoase decât cele tradiționale, care nu ies la teste. Aici mă refer la etnobotanice. Nu se poate testa antidrog pentru etnobotanice, nu există astfel de teste, doar prin analize foarte amănunțite de sânge care nu se fac în școli...

Tranziția către etnobotanice care nu vor ieși la teste niciodată. Sunt droguri zombie, spice. Sunt acele droguri ”legale” și care sunt deocamdată în închisorilor din Marea Britanie principala cauză de moarte în rândul deținuților.

A doilea efect negativ ar fi exact abandonul școlar, exact în cadrul familiilor din mediile defavorizate.

Al treilea efect ar fi ceea ce numeam.... Dacă aplicabilitatea acestor teste va fi să-i depistăm și să-i pedepsim pe acei elevi, să-i dăm afară și să-i ducem la DIICOT să-i intervievăm de unde și-au luat drogurile când au consumat, atunci numeam asta o conductă între școală și închisoare.

Adică statul român construiește un tobogan și zice: vă drogați, copii de clasa XI și a XII, lasă că aveți un loc foarte bun în care puteți să învățați, adică în închisoare”, a mai spus Zaha, la Euronews România.

Cum vrea prefectul Capitalei chestionare despre testarea antidrog în școli

În direct la Euronews România, Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, a explicat că a propus consultarea părinților și a elevilor majori printr-un sondaj pe tema introducerii testării antidrog în școli.

”Să îi rugăm să ne răspundă la trei întrebări:

Prima întrebare: Dacă ar fi de acord cu posibilitatea testării în unitățile de învățământ cu acele aparate drugtest, în anumite condiții care ar putea fi detaliate ulterior dacă se va agrea această măsură

A doua întrebare ar fi dacă ar putea fi de acord cu efectuarea de analize medicale antidrog înainte de începerea anului școlar și să prezinte la școală o adeverință că respectivul elev a fost testat. Atenție! Nu să prezinte la școală rezultatul testului, ci doar o adeverință care atestă că a fost la analize.

A treia întrebare se referă la opinia despre introducerea în școli a unei ore în curriculă a unei ore de educație antidrog”, a afirmat prefectul Capitalei.

Hopincă a precizat că în acest moment chestionarul este întocmit de sociologi și va fi validat ”cel târziu în 20 septembrie”.

”În ultima săptămână din septembrie îl vom transmite părinților, cu rugămintea să-l completeze. În luna octombrie vom centraliza datele și vom face publice rezultatele”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Sondajul despre testarea antidrog în școli va putea fi completat și online

”Ambele soluții vor fi adoptate. Sunt o parte dintre părinți care nu au acces facil la Internet. Dacă nu vor, nu îi vom obliga (să îl completeze, n.red).

În opinia mea, sunt situații în care se impune testarea în școli, nu o testare generalizată, dar în anumite situații; la solicitarea conducerii școlii, la solicitarea dirigintelui cred că ar fi utile.

Rezultatul testării antidrog în școli nu va fi public

”Nu susțin în niciun caz, în situația în care vom ajunge la testare sau la analize medicale, ca rezultatele să fie publice.

Părerea mea este că în afară de conducerea școlii, dacă acel test se face la conducerea școlii, nimeni din școală, nimeni în afară de familie, nu ar trebui să cunoască acest aspect.

Familia ar trebui implicată în acest procesul acesta de prevenire și combatere a consumului de droguri în rândul elevilor.

Toată dezbaterea pe care o lansăm vine cu obiectivul de a conștientiza pe scară largă că acest fenomen există, este un flagel în plină expansiune și afectează din păcate elevii cu vârste din ce în ce mai fragede.

La momentul la care vorbim, vârsta documentată la care elevii încep să guste din droguri este de 13-14 ani”, a concluzionat prefectul Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE