Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europarlamentarii au păreri împărțite despre reforma fiscală. Dragoș Pîslaru: ”Guvernul dă cu barosul în cap microîntreprinderilor”

Europarlamentarii au păreri împărțite în ceea ce privește "revoluția fiscală" pregătită de Guvern. Carmen Avram, Daniel Buda și Dragoș Pîslaru au prefațat subiectul momentului, în direct la Euronews România. În timp ce unii sunt de părere că mediul de afaceri va fi cel mai afectat de această reformă, alții spun că sunt măsuri de chibzuială. Însă, au aceeași părere când vine vorba de situația încasărilor bugetare: ar trebui să existe o colectare mai bună din partea ANAF.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: ”Nu știm într-adervăr, din marea aia de microîntreprinderi, câte sunt legitime și câte nu sunt legitime. Guvernul României, neștiind, în loc să ia niște ciocane și să dea pe ici pe colo, pe unde era cazul, ia un baros și le dă la toate în cap, asta este studiul de impact.”

Premierul Ciolacu va cere Comisiei Europene să modifice ținta de deficit bugetar de la 4,4% din PIB la cel mult 5,5%, invocând sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova. Europarlamentarii Carmen Avram și Daniel Buda consideră că aceasta este cartea câștigătoare a Guvernului.

Carmen Avram, europarlamentar: ”Noi am susținut Moldova energetic și continuăm să o susținem. Și am asigurat Republica Moldova că vom îi vom fi alături indiferent ce probleme va avea. România va fi alături acolo de ea și o va susține. Iar despre războiul din Ucraina vorbim totuși despre un jumătate de conflict îngrozitor, sângeros, cu milioane de oameni care au plecat din Ucraina și care au traversat în mare parte prin România.”

Daniel Buda, europarlamentar: ”Sunt sute de milioane de euro care au fost cheltuiți de către Guvernul României de-a lungul timpului, de când avem acest război cu gestionare a refugiaților și nu numai, cu ceea ce înseamnă dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport, de cereale ș.a.m.d. Peste 60% din cerere din Ucraina au tranzitat prin România. Acest transport de cereale a erodat, să spun așa, infrastructura României. Am avut nevoie de investiții.”

Taxa de 1% din cifra de afaceri, păreri pro și contra 

Introducerea taxei de 1% din cifra de afaceri pentru multinaționalele care nu plătesc impozit pe profit stârnește reacții pro și contra.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: ”Multinaționalele astea așa pe care vreți să să le taxați, să le impozitați, ele deja plătesc 40% și 1.000 de multinaționale plătesc 40%.”

Daniel Buda, europarlamentar: ”Și o firmă românească plătește aceste taxe de care dumneavoastră vorbiți, pentru că și firma românească plătește taxe și impozite pentru muncitorii pe care îi are în propria ogradă. Adică de ce trebuie să aibă un tratament special multinațională comparativ cu o firmă din România.”

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: ”Ascultați-mă încă o dată argumentul, pentru că nu cred că e ceva de contrazis. Acest număr de multinaționale pe care îi considerați că sunt niște pungași și trebuie să taxăm pentru că au profituri, am înțeles, mia asta îmi aduce 40% din veniturile fiscale din România.”

Guvernul își va asuma răspunderea pentru toate reformele fiscale, după ce se va ajunge la un acord cu liderii politici de la Bruxelles. De asemenea, Comisia Europeană se așteaptă ca în 2024 toate țările membre să aibă un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB. Analiza preliminară arată că aproape 15 state membre riscă să depășească acest prag anul viitor. Și România se numără printre ele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE