Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, în Financial Times: "Bugetul a trebuit reorganizat pentru a ajuta Ucraina. Au fost cheltuieli neprevăzute"

Marcel Ciolacu a oferit un interviu în Financial Times, unde a vorbit despre problema bugetului României. Premierul susține că banii s-au redus din cauza faptului că România a sprijinit Ucraina, pentru a o ajuta să facă față războiului provocat de Rusia. În acest sens, Ciolacu ar dori ca țara noastră să obțină o excepție de la regulile fiscale și a subliniat că UE nu va aplica sancțiuni în aceste condiții.

Marcel Ciolacu susține că bugetul țării a fost dereglat din cauza ajutorului pentru Ucraina

"Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023. (...) Ne-am mobilizat cât de bine am putut. Ne-am învăţat bine lecţiile despre Rusia. Suntem la zero dependenţă faţă de energia sau resursele ruseşti. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiţionat. Nu există niciun risc de securitate pentru România în acest moment", a spus Ciolacu, potrivit sursei citate.

În același timp, premierul României a afirmat că România va dubla capacitatea portuară de la Marea Neagră, dar și a rutelor de transport pe Dunăre, pentru a-i ajuta și mai mult pe ucraineni în transportul de cereale. Totul vine în contextul în care Rusia a refuzat, la jumătatea lunii iunie, prelungirea acordului privind acel culoar prin Marea Neagră, prin care erau transportate cereale ucrainene în siguranță. De la acel moment, rușii au atacat mai multe porturi ucrainene, atât de la Marea Neagră, cât și de pe Dunăre.

Deficitul bugetar al României a fost de 6,2% din PIB în 2022, iar speranța era să se ajungă la 4,4%. Numai că previziunea Băncii este de 7,5% pentru acest an. România trebuie să îndeplinească niște jaloane cât mai repede. În acest sens, Guvernul va avea întrevederi mai multe cu reprezentanții Comisiri Europene.

La Bruxelles va merge prima dată ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, care va discuta, în principal, despre problema pensiilor speciale. Va avea discuții la Bruxelles și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care va trebui să lămurească celelalte măsuri fiscale.

  • România se află, de câțiva ani, sub procedura de deficit excesiv.

Acum, România este stabilă, avem a doua rată de creştere în Europa, care vine din investiţiile străine directe. Dar bugetul a trebuit să fie reorganizat pentru a ajuta Ucraina, în special în ceea ce priveşte transporturile de cereale. Acestea au fost cheltuieli neprevăzute. Avem nevoie de o excepţie de la regulile fiscale", a precizat Marcel Ciolacu, potrivit Financial Times.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE