Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revoluția Fiscală ajunge în Parlament. Cum ar putea fi demis Guvernul Ciolacu

Revoluția fiscală pregătită de Coaliția PSD-PNL nu va fi adoptată sub forma unei Ordonanțe de Urgență. Comisia Europeană a cerut Guvernului de la București să treacă măsurile prin Parlament, iar premierul a anunțat că va face acest lucru prin asumarea răspunderii.

Opoziția pregătește deja o moțiune de cenzură prin care va încerca să împiedice planul Guvernului, însă PSD și PNL au o majoritate covârșitoare în Parlament.

Date cheie pentru revoluția fiscală

Urmează o săptămână crucială pentru pachetul de măsuri fiscale. În primă fază, ministrul Muncii, Ministrul Fondurilor Europene și Ministrul Finanțelor vor merge la Bruxelles pentru a purta discuții tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene. Acest lucru se va întâmpla pe 28-29 august.

După ce miniștrii se vor întoarce la București și vor prezenta concluziile, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, vor pleca la negocieri. Pe 1 septembrie se vor întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dacă vor primi un răspuns pozitiv din partea Comisiei, vor trimite legea spre Parlament. Guvernul își va asuma răspunderea pentru această reformă în prima săptămână din luna septembrie, cel mai probabil, chiar pe 4 septembrie.

Angajarea răspunderii Guvernului

Parlamentarii vor putea depune amendamente pentru modificarea proiectului, iar Guvernul va decide dacă le ia sau nu în considerare. Premierul va prezenta legea în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, fără să aibă loc o dezbatere a reformei. Parlamentarii pot depune o moțiune de cenzură pentru a bloca proiectul, în termen de cel mult 3 zile de la acest moment.

Dacă nu va fi depusă moțiunea de cenzură, sau dacă moțiunea va fi respinsă la vot, atunci reforma fiscală va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. La rândul său, președintele țării poate trimite legea la Curtea Constituțională pentru examinare, sau chiar o poate întoarce în Parlament. Dacă va solicita reexaminarea, atunci proiectul va fi dezbătut într-un alt plen reunit.

Calcule pentru moțiunea de cenzură

Există și posibilitatea ca moțiunea de cenzură să treacă de Parlament și Guvernul Ciolacu să fie demis. Șansele sunt, însă, destul de mici. Asta pentru că PSD, PNL și minoritățile au 292 de senatori și deputați.

Opoziția numără acum 174 de parlamentari. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie depusă ar fi nevoie de cel puțin 117 semnături. Însă, pentru ca moțiunea să fie admisă, ar fi nevoie de 234 de voturi. Adică opoziția ar trebui să convingă aproape 60 de senatori și deputați de la putere să voteze împotriva Guvernului.

Dacă Executivul va trece de moțiunea de cenzură, estimăm că măsurile fiscale ar putea intra în vigoare după data de 11 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE