Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Peste 60% dintre angajații români sunt îngrijorați că noile măsuri fiscale propuse de Guvern le-ar putea afecta veniturile

Peste 60% dintre angajații români sunt îngrijorați că noile măsuri fiscale propuse de Guvern le-ar putea afecta veniturile. Un studiu realizat recent arată că un eventual TVA unic de 19%, dar și suprataxarea tichetelor de masă îi preocupă cel mai mult pe oameni.

Conform sondajului, 8 din 10 angajați cred că noile măsuri vor avea efecte negative asupra prețurilor și vor accentua și mai mult inflația. Aproape jumătate dintre cei care au participat la studiu sunt de părere că România nu este deloc stabilă, din punct de vedere fiscal.

Marian Marcu, sociolog: Faptul că în rândul populației urbane, pe care noi am studiat-o, o populație urbană ocupată, un procent atât de mare are o astfel de percepție, încrederea în autoritățile statului și în Guvern și capacitatea de a face reforme este extrem de scăzută.

Ce modificări îi îngrijorează pe angajații români

Dintre toate modificările anunțate de Guvern, măsurile ce privesc TVA-ul unic de 19% și creșterea taxării tichetelor de masă cu 10% sunt motive de îngrijorare pentru cei mai mulți dintre angajați. 26% dintre ei se tem că, în acest context, nu vor mai primi deloc tichete de masă de la angajator.

Mircea Coșea, specialist în economie: Cum poți să iei o măsură de impozitare a tichetelor de masă, când acestea sunt atât de importante în momentul de față?

Unul din trei angajați se teme că noua reformă le va afecta puterea de cumpărare. Îngrijorarea este mare și în mediul de afaceri. 8 din 10 angajați consideră că statul nu-i susține pe antreprenori.

Cristina Chiriac, doctor în economie: Să justifice aceste măsuri, cu cât se reduce deficitul, ca să înțelegem și noi de ce aceste măsuri sunt luate pe repede-înainte. Mulți dintre antreprenori au contracte și livrează diverse servicii pentru export, iar aceste contracte se încheie de obicei pe un an și orice fel de perturbare pe un an calendaristic, evident afectează.

Sondajul Novel Research a fost realizat în perioada 10-21 august pe un eșantion de 1.042 de persoane din mediul urban, cu vârsta între 25 și 65 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE