Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Moțiune de cenzură, tic-tac!”. Opoziția amenință că vrea să dea jos Guvernul dacă Ciolacu își asumă răspunderea pentru reforma fiscală

Cu mandatul pe masă, premierul României își va asuma în fața Parlamentului răspunderea pe pachetul de reformă fiscală. Anunțul a stârnit reacții puternice în opoziție. Liderii USR și AUR au amenințat cu moțiune de cenzură împotriva Guvernului, deși calculele nu sunt de partea lor.

Marcel Ciolacu: „Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială”.

Liderii Opoziției anunță moțiune de cenzură, dar calculele nu sunt de partea lor

Nemulțumită de măsurile de austeritate, Opoziția anunță depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului.

Cătălin Drulă, președintele USR: „Ca lideri ai Opoziției, noi, cei de la USR, avem această responsabilitate să adunăm în jurul nostru toate forțele democratice și să depunem această moțiune de cenzură”.

Cu moțiunea amenință și liderul AUR. Într-un mesaj postat pe Facebook, George Simion a scris: „Pentru afacerile românești, pentru agricultori și pentru constructori ne vom exercita dreptul constituțional de a da jos guvernul Iohannis. Moțiune de cenzură, tic-tac!”

Pentru a depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, este nevoie de cel puțin 117 semnături. Cum cele două partide nu vor să se alieze, au nevoie de sprijinul celor din opoziție. Moțiunea nu are, însă, șanse să treacă pentru că social democrații și liberalii au majoritate în Parlament. Doar o trădare venită din sânul coaliției ar putea face ca moțiunea să treacă.

Cătălin Drulă, președintele USR: „Cu această configurație a Parlamentului, atâta timp cât PNL-ul va sta lipit de PSD și va gira aceste politici dezastruoase pentru România, nu va trece o moțiune cenzură. Pe de altă parte, este responsabilitate a noastră, ca o poziție democratică, să facem orice efort și să apelăm la toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a opri această guvernare”.

După angajarea răspunderii în fața Parlamentului, în termen de trei zile, se poate depune o moțiune de cenzură. În caz contrar, proiectul merge la președintele Iohannis pentru promulgare. Însă, dacă moțiunea trece de Parlament, atunci Guvernul pică și proiectul este respins.

Guvernul este pregătit să-și asume răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale, după ce va ajunge la un acord cu Comisia Europeană. Este o soluție extremă în procesul legislativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE