Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză INSCOP: Unde se află partidele în preferințele românilor pentru alegeri? Remus Ștefureac: Partidele de la guvernare, erodate de crizele succesive

Anul viitor ne așteaptă o campanie electorală cum nu s-a mai văzut. Vom merge la vot de patru ori să votăm la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Așa că este momentul să-i urmărim pe sociologi la treabă. Cum stau principalele partide din țară în fața acestui efort electoral masiv? Cei de la INSCOP au venit cu o analiză a ceea ce au făcut partidele în ultimii doi ani.

Intenția de vot era în iunie 2021 pentru PNL 26.6%. PSD avea 30.2%. Aur și USR erau relativ aproape cu 14,2, respectiv 13.2%.

Care este situația în iunie 2023? PNL are cu opt puncte procentuale mai puțin. PSD are cu două puncte procentuale mai puțin. AUR a crescut până la 20 ceea ce îl face al doilea cel mai important partid al momentului în România. USR este într-o foarte ușoară scădere, de o jumătate punct procentual.

Despre această analiză Euronews România a discutat cu Remus Ștefureac, directorul INSCOP, care a și chestionat opinia românilor. Potrivit lui, datele sunt extrase din sondajele INSCOP Research, cele realizate în ultimii doi ani și sunt reprezentative pentru populația adultă a României.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP: ”Este foarte important de precizat că ce am publicat nu a fost un simplu sondaj, ci o succesiune de sondaje din iunie 2021- 2023. Am prezentat evoluția intenției de vot pentru principalele patru partide acum doi ani și acum. Nu ne-a interesat o poză de moment, ci evoluția principalelor partide. Partidele la guvernare au fost afectate iremediabil de eroarea care însoțește prezența la guvernare - criza sanitară, economie, inflație și-au pus amprenta la PNL. A fost afectat și PSD. Partidele din opoziție au avut evoluții inegale nesincronizate - AUR a avut o evoluție sinuoasă, creșteri, căderi. În ultima jumătate de an, opt luni, am constatat o tendință de creștere a acestui partid. USR - în opoziție din 2021 a înregistrat o stagnare - în ultimii doi ani se regăsește la același scor. Anul trecut era 10% acum 12%.”

Care este situația partidelor aflate la guvernare?

Vitalie Cojocari: ”PSD - partidul cu cele mai multe intenții de vot și-a atins limita de jos? A avut în istorie mai puțin?

Remus Ștefureac, directorul INSCOP: ”Da, a avut și scor electoral mai mic. Și la ultimele alegeri europarlamentare dacă nu mă înșel, e posibil să fac o eroare, a avut 25-26%, nu e deloc minimul atins de acest partid. Sondajul din iunie - a fost realizat înainte de preluarea guvernării de Ciolacu. PSD poate înregistra în perioada următoare și o creștere. La fel și PNL.

Aceste evoluții depind de rezultatele la guvernare, de capacitatea de a comunica mai bine. În pofida faptului ca evoluția AUR sugerează altceva, cred că în 2024 populismul extrem nu va aduce prea multe voturi, mai ales partidelor serioase care uneori au această tentație de a mima succesul de moment al unor partide mai mici, dar pe termen lung, astfel de atitudini nu le va aduce avantaje. Dacă vor avea rezultate la guvernare - dacă vor fi sobre, credibile, serioase atunci își vor putea creste scorul, mă refer la PSD și PNL.”

Vitalie Cojocari: ”E afectat PNL-ul de coaliția cu PSD?”

Remus Ștefureac, directorul INSCOP: ”Nu cred că această alianță între cele două partide le aduce deservicii. Scăderile pot fi puse pe erodările la guvernare, faptului că partidele și-au asumat responsabilitatea guvernării în crize - multe nedepinzând de guvernare din României, ci de evoluția la nivel global. Din acest punct de vedere nu cred că colaborarea dintre cele două partide afectează scorul lor electoral.”

Evoluția susținerii partidului AUR

Reporter: ”AUR pare să fie revelația acestor sondaje, mai are unde să crească sau și-a atins vârful?”

Remus Ștefureac, directorul INSCOP: ”Cred că AUR poate să mai crească - dar poate să și scadă. 20% nu e maxim, am avut și 22%, și 16%. Evoluția acestui partid a fost sinuoasă în ultimii doi ani, nu se observă o constantă într-o direcție sau alta.”

Vitalie Cojocari: ”Despre USR - pe creștere - dar e scăzut?”

Remus Ștefureac, directorul INSCOP: ”USR stagnează în iunie 2021 avea 13%, acum are tot 13%, e adevărat că în 2022 se plafonase la 10%, a înregistrat o creștere ușoară, dar dacă ne uităm pe tendința e o stagnare.”

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că pentru următoarele alegeri cele două partide de la guvernare au un avantaj considerabil față de celelalte partide.

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”Înseamnă că opinia publică e oscilantă. Am spus că avem un an excepțional, avem patru alegeri, primele sunt cele europene, iar aceste alegeri vor seta în mare măsură opinia românilor pentru alegerile următoare. Ce au cele două partide (PNL și PSD) și nu are AUR și nici USR sunt aleși locali: cu miile se numără primarii și cu zecile de mii se numără consilierii locali și consilierii județeni. Acești aleși locali au propria rețea pe care o pot mobiliza la alegeri.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE