Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comasarea alegerilor din 2024. Cele trei scenarii care ar putea fi luate în calcul

Alegerile din 2024 ar putea fi comasate, spune președintele Klaus Iohannis. Potrivit surselor Euronews, acest scenariu va fi discutat săptămâna viitoare în ședința Coaliției. Pentru prima dată în istorie, România va organiza toate tipurile de alegeri, prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare, într-un singur an.

Coaliția are pe masă trei scenarii pentru comasarea alegerilor din 2024:

  1. comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare;
  2. comasarea primului tur al prezidențialelor cu alegerile parlamentare;
  3. comasarea tuturor celor trei tipuri de alegeri menționate.

”Comasarea alegerilor se discută în partide. E o variantă posibilă. Este posibil constituțional. Nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este, însă, posibil să fie amânate localele”, a declarat Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă susține toate scenariile referitoare la comasarea alegerilor.

”Dacă va exista posibilitatea legală ca aceste alegeri, numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere inclusiv în Coaliție. Sperăm să găsim o soluție. Dacă nu se va găsi o soluție, vom desfășura patru runde de alegeri”, a precizat Nicolae Ciucă.

Din informațiile Euronews, social-democrații așteaptă ca PNL să vină cu o propunere concretă în Coaliție.

”S-a discutat despre posibilitatea comasării alegerilor, nu cred, sincer, că pe agenda de lucru sau de priorităţi a românilor este comasarea alegerilor. Am terminat un scenariu, cel de anticipate şi acum intrăm în altul de comasare”, a menționat Marcel Ciolacu.

Coaliția ar trebui să ia o decizie până în toamnă

Președintele Senatului, Alina Gorghiu, spune că legea permite parlamentarilor să modifice datele alegerilor. Numai că acest lucru ar trebui să se întâmple până în toamnă.

”E perfect constituțional scenariul ca aceste alegeri să fie comasate. Conform constituției, doar Parlamentul are acele termene fixe. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vgoare”, a declarat Alina Gorghiu.

Până acum a fost stabilită doar luna în care vor avea loc alegerile europarlamentare: mai 2024. Singurul partid din Coaliție care s-ar opune categoric în privința comasării alegerilor este UDMR, spun surse politice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE