Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană sugerează Guvernului o creștere a TVA-ului la 21%

Negocieri dificile la Bruxelles, între miniștrii români și reprezentanții Comisiei Europene. Conform informațiilor Euronews, Comisia Europeană ar fi de acord cu măsurile fiscale propuse de Guvern, însă ar vrea să vadă și mai multe reforme, cum ar fi creșterea TVA la 21%. Întregul pachet ar urma să fie aprobat vineri, după ce premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu șefa Comisiei, Ursula von der Leyen.

România ar putea pierde miliarde de euro

Reprezentanții Comisiei Europene și-ar dori să vadă și mai multe măsuri luate de Guvernul de la București, pe lângă cele care au apărut până acum în spațiul public: comasarea unor instituții publice, reducerea numărului de secretari de stat, de șefi de birou și eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din IT și construcții.

Comisia Europeană avertizează că România va trebui să aibă un deficit bugetar de până 3% în 2024, altfel fondurile europene alocate pentru țara noastră ar putea fi suspendate.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a propus Comisiei Europene să modifice ținta de deficit bugetar din acest an la 5,5% de la 4,4%. O decizie finală va fi luată la finalul săptămânii. Ministrul spune că România ar putea pierde peste 40 de miliarde de euro, bani europeni, dacă nu se va ajunge în cele din urmă la un acord cu Comisia Europeană în ceea ce privește deficitul bugetar.

Comisia Europeană a sugerat miniștrilor aflați la Bruxelles să crească cota de TVA din țara noastră de la 19% la 21%, pentru majoritatea categoriilor de produse. În schimb, Guvernul de la București și-ar dori să păstreze și după data de 1 octombrie, când ar urma să intre în vigoare măsurile fiscale, trei cote de TVA:

  • 5% pentru cărți,
  • 9% pentru mâncare, medicamente și intrare la muzee, evenimente culturale și sportive,
  • 19% pentru restul serviciilor.

Toate aceste propuneri vor fi discutate vineri, când va avea loc o întâlnire decisivă între premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE