Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea la OCDE, prioritatea Guvernului. Luca Niculescu, secretar de stat MAE: Va fi mai multă prosperitate în România

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că aderarea la OCDE devine prioritate pentru Guvern. Între timp, intrarea în Spațiul Schengen nu înregistrează niciun progres. România ar putea deveni membră OCDE peste cel puțin trei ani, a transmis responsabilul pentru acest proces, Luca Niculescu, într-un interviu acordat pentru Euronews. Iar efectul aderării în clubul bogaților: mai multe investiții în România. În ceea ce privește Spațiul Schengen, europarlamentarii din Bulgaria s-au resemnat cu ideea că Austria nu va face niciun pas înapoi în viitorul apropiat.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cunoscută drept OCDE, este descrisă ca fiind un club al țărilor bogate. În acest moment există 38 de țări membre, printre care Statele Unite, Japonia, Germania sau Australia. Statele membre acoperă 80% din comerțul și investițiile realizate la nivel mondial.

În timp ce Austria se opune în continuare aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, Guvernul de la București anunță că va prioritiza aderarea la OCDE.

Marcel Ciolacu, premierul României: Așa cum am menționat, nu o dată, aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern.

În Parlament a fost înființată o comisie specială pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost numit la conducere și spune că îndeplinirea tuturor cerințelor va fi o provocare. Dar accesul în clubul select presupune reforme importante. Cum ar fi digitalizarea ANAF, introducerea impozitului progresiv sau reducerea deficitului bugetar. Din 2024, România ar trebui să înregistreze un deficit de cel mult 3% din PIB.

Nicolae Ciucă, Președintele Senatului: Chiar dacă o să fie vorba de măsuri nepopulare, chiar dacă vorbim despre ele în an pre-electoral, trebuie să ni le asumăm.

Secretarul de stat Luca Niculescu coordonează întreg procesul de aderare și explică ce beneficii ar putea avea România.

Luca Niculescu, secretat de stat MAE: OCDE este organizația care a implementat Planul Marshall în Europa, acum 75 de ani. Atunci, România nu putea să participe la Planul Marshall, acum România va fi membră OCDE. Aderarea va aduce multe investiții străine în țara noastră. Va duce la o creștere a ratingului de țară. Într-un cuvânt, va fi mai multă prosperitate în România, după aderarea la OCDE.

În acest timp, țara noastră pierde anual sume estimate de unii europarlamentari în jurul a 10 miliarde de euro, pentru că nu este membră a Spațiului Schengen.

Victor Negrescu, europarlamentar: Avem un blocaj politic, un guvern de dreapta în Austria care a decis să blocheze extinderea zonei Schengen, din rațiuni electorale.

Petar Vitanov, europarlamentar: Lucrurile nu arată foarte promițător. Suntem pe punctul de a rata oportunitatea din acest an, pentru că apoi urmează alegerile europene. Vor apărea mai multe speculații cu privire la problema migrației. Va deveni, practic, imposibil să mai facem progrese. Ori intrăm acum în Schengen, ori peste 1-2 ani.

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat săptămâna trecută că "extinderea Spațiului Schengen nu este oportună".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE