Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eliminarea facilităților din IT, măsură cu două tăișuri. ANIS: Bugetul va câștiga 1 miliard de lei/an, dar economia va pierde miliarde de euro

Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectorul IT, subiect aflat în discuție la nivelul Coaliției, ar aduce la bugetul statului aproximativ 1 miliard de lei în fiecare an. Suma este derizorie, în comparație cu impactul negativ asupra uneia dintre cele mai performante industrii ale României, transmit reprezentanții sectorului.

Renunțarea la scutirea de impozit pentru IT-iști, alături de angajații din construcții și agricultură, face parte dintr-un raport al Băncii Mondiale, comandat de Ministerul de Finanțe.

În ultimii 5 ani, industria de software și servicii IT a crescut de aproape 3 ori mai repede decât economia națională. Scutirea de la plata impozitului pe venit a reprezentat un stimulent pentru multe afaceri la început de drum.

”Am pus pe hârtie cât câștigam înainte, când eram angajați la alte companii, cât am fi putut câștiga deschizându-ne o firmă. A fost acolo, în minte sigur, coloana în care scria <<Aici vine reducerea de la stat>>” a povestit Peter Lupu-Volcinschi, cofondatorul unui startup IT.

Fiecare 10 angajați din acest sector susțin încă 10,5 locuri de muncă în restul economiei românești – suficient pentru a acoperi toți salariații care există, în medie, la nivelul a două județe din România. Reprezentanții industriei atenționează că Guvernul riscă pierderi de ordinul miliardelor de euro, în situația în care nu va mai fi atractiv pentru angajații din IT să lucreze în țara noastră.

Matei Dumitrescu, membru în consiliul director ANIS: Doar 100.000 de IT-ști din cei 128.000 au condițiile astea de eligibilitate pentru scutire. Toți aceștia plătesc CAS și contribuții sociale care sunt cam de 10 ori mai mari decât această scutire de impozit. Un IT-st plătește de 10 ori mai mult decât se vrea acum să se reducă.

Discuțiile privind eliminarea facilităților fiscale au loc în contextul în care industria IT funcționează având deficit de personal, pentru că tot mai mulți tineri aleg să părăsească România.

”Acum, pentru că nu stimulăm această industrie, e posibil să ne fie mai greu să găsim oameni talentați cu care să lucrăm”, explică Peter Lupu-Volcinschi, cofondatorul unui startup IT.

Eliminarea facilităților pentru IT-iști ar avea un beneficiu pentru buget, de până la 1,2 miliarde de lei anual. Sectorul contribuie acum la PIB cu 6,2%. Dacă s-ar elimina scutirile, contribuția s-ar reduce la 5%, până în 2025, potrivit calculelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii.

Angajații din IT ar urma să fie scutiți de impozit, doar dacă sunt plătiți cu mai puțin de 15.000 sau 17.000 de lei. Acest prag este încă dezbătut în interiorul coaliției. Impozitul ar urma să fie 10% din venituri. Această măsură este parte a unui pachet fiscal mai amplu care are scopul de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, după ce guvernanții spun că au constatat că diferența dintre venituri și încasări duce deficitul bugetar peste 4,4% din PIB.

Guvernanții transmit că Executivul European a cerut României să renunțe, până în 2026, la toate facilitățile fiscale. De cealaltă parte, reprezentanții sectorului IT susțin că ar fi nevoie de o perioadă de grație de cel puțin jumătate de an, timp în care să discute soluții care să reducă șocul fiscal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE