Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii de angajați, căutați pentru joburi estivale. Angajatorii din turism și HoReCa oferă, pe vară, salarii de 3.000 - 3.500 lei

Peste 13 mii de locuri de muncă sezoniere au fost scoase pe piață în această vară. În ciuda ofertei consistente, românii nu se înghesuie la angajare. Salariile sunt mult prea mici, spun românii. Spre exemplu, în Horeca, unul dintre domeniile cu cea mai mare lipsă de forță de muncă, salariul începe de la 3.300 de lei. Majoritatea candidaților nu acceptă oferta și cer cu aproape 1.300 de lei mai mult.

De la începutul lunii iunie și până acum, 33 de mii de joburi au fost scoase pe piață. Cea mai mare lipsă de personal este în retail, industria alimentară, HoReCa şi turism. 13 mii de posturi au fost scoase în aceste domenii, însă candidații nu se grăbesc să se angajeze.

Salariul mediu net în retail este de 3.500 de lei. Urmează HoReCa, alimentar, 3.300 și cel mai prost domeniu, turismul, ajunge la un salariu mediu de 3 mii de lei. De cealaltă parte, candidații au așteptări mai mari.

Angajații cer mai mulți bani

Pe hârtie, salariul lor este mai mare cu aproximativ 10 procente, față de anul trecut, dar din cauza inflației, majorarea venitului nu se resimte și în buzunare, spun specialiștii. 

Ana Călugăru, Head of communications platformă de recrutare online: Așteptările lor sunt mai mari decât ce oferă piața, cu 30-40%, deci diferența este destul de mare. Decalajul este mai mare decât anii trecuți, în special pentru pozițiile care necesită experiență.

Cele mai multe oportunități de angajare sunt în Capitală. Urmează apoi Constanța, Brașov, Timișoara și Cluj-Napoca. Peste 70% dintre posturi vizează candidații tineri, entry level.

Ana Călugăru, Head of communications platformă de recrutare online: Multe dintre aceste joburi sunt adresate tinerilor. Daca vorbim de turism, HoReCa și industria alimentară sunt și pentru angajatul din Sri Lanka. Ele sunt domeniile care au beneficiat din plin de permisia de muncă pentru angajații din afara UE Știm că aceste domenii au avut probleme cu angajările la nivel local. Salariile nu sunt mari și de aceea oamenii preferă să se orienteze către alte domenii.

Pentru candidați, mult mai atractive sunt pentru joburile din IT, call center, telecom sau din servicii financiare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE