Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 80% din locurile de muncă ale femeilor sunt amenințate de inteligența artificială generativă, potrivit unui nou studiu

Ascensiunea inteligenței artificiale generative (IA) a fost mult timp criticată pentru impactul potențial pe care l-ar putea avea asupra pieței muncii, deoarece oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă sau să nu vadă cum cele mai valoroase părți ale sarcinilor lor zilnice sunt automatizate de sistemele informatice.

Un raport recent al Goldman Sachs a arătat că echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din SUA și Europa riscă să fie automatizate din cauza acestei tehnologii perturbatoare. Cu toate acestea, este posibil ca impactul asupra locurilor de muncă să nu fie deloc egal.

Având în vedere că unele locuri de muncă sunt mai ușor de automatizat decât altele și ținând cont de distribuția pe sexe pe piața muncii, femeile ar putea suporta cele mai mari pierderi din cauza inteligenței artificiale generative, potrivit unui nou studiu.

"Aveți în partea bărbaților, această împărțire 50-50 între locurile de muncă pentru gulere albe și cele pentru gulere albastre. Dar în partea femeilor, 70 la sută dintre acestea sunt angajate în posturi de funcționar și 30 la sută în posturi de muncitor", a declarat pentru Euronews Next Mark McNeilly, profesor de practică de marketing la școala Kenan-Flagler și autorul principal al cercetării.

"Și astfel, doar din simplul fapt că există mai multe femei în acest spațiu afectat - care este reprezentat de locurile de muncă cognitive - atunci mai multe femei sunt afectate", a adăugat el.

Industrii de muncă ocupate, în mare parte, de femei

În ciuda faptului că bărbații sunt mai numeroși decât femeile în rândul forței de muncă, cercetarea arată că se așteaptă ca inteligența artificială generativă să pună mai multe femei în pericol de a-și pierde locurile de muncă decât bărbații.

Acest lucru se datorează faptului că 79% dintre femeile care lucrează sunt angajate în ocupații susceptibile la perturbarea și automatizarea IA.

"Nu este nimic inerent neapărat în IA generativă; de asemenea, tinde să fie o funcție a tipurilor de locuri de muncă pe care le-ar putea ocupa femeile", a declarat McNeilly pentru Euronews Next.

"Dar există o mulțime de posturi de birou care ar putea fi afectate în mod semnificativ, de asemenea. Acestea sunt, în general, într-o mulțime de industrii diferite. Astfel, ocupațiile de suport administrativ de birou, aproximativ 70% dintre acestea sunt ocupate de femei. Acesta va fi unul dintre locurile de muncă care va fi afectat destul de semnificativ și este, de asemenea, o populație considerabilă de locuri de muncă", a adăugat el.

Alte industrii în care locurile de muncă sunt ocupate în mare parte de femei și care se așteaptă să fie afectate de adoptarea inteligenței artificiale includ asistența medicală (76%) și educația (73%), precum și serviciile comunitare și sociale (67%).

Cum se pot adapta oamenii la apariția IA pe piața muncii

În timp ce IA generativă are potențialul de a suprima sau de a automatiza parțial diverse locuri de muncă, aceasta oferă, de asemenea, oportunități uriașe de creare de locuri de muncă.

Din punct de vedere istoric, atunci când mașinile au fost folosite pentru a înlocui lucrătorii umani pentru o productivitate mai mare și costuri mai mici, au apărut noi locuri de muncă care nu existau înainte.

În plus, IA poate fi utilă și în industrii datorită capacității tehnologiei de a automatiza sarcinile repetitive plictisitoare ale diferitelor locuri de muncă care nu sunt susceptibile de a fi dislocate și complet automatizate.

"Dacă luăm, de exemplu, profesioniștii din domeniul sănătății, despre care, așa cum am vorbit, peste 70% dintre cei care lucrează acolo sunt femei. S-ar putea să aveți o inteligență artificială generativă care poate răspunde la întrebările pacienților, poate ajuta la oferirea de sfaturi profesioniștilor din domeniul sănătății în ceea ce privește diagnosticarea și în abordările prescriptive", a spus McNeilly.

"Făcând acest lucru și ajutând pacientul să răspundă singur la întrebări, ar putea elibera mai mult timp pentru ca acel profesionist din domeniul sănătății să petreacă mai mult timp cu acel pacient".

"Și avem un deficit de profesioniști din domeniul sănătății. Și astfel, acești oameni ar trebui să vadă de fapt poate mai mult sens în slujba lor și nu ar fi, știți, concediați sau nu și-ar pierde valoarea în slujba lor".

În era inteligenței artificiale, navigarea eficientă pe piața muncii necesită o schimbare de mentalitate în ceea ce privește competențele esențiale necesare pentru îndeplinirea sarcinilor.

Folosind toate cunoștințele dobândite prin expunerea la IA, lucrătorii ar trebui să se străduiască "să o preia, să o adopte, să învețe cum să o folosească bine și apoi să se diferențieze", susține McNeilly.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE