Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se poate transforma o conversație cu ChatGPT în cel mai tare job plătit cu un salariu de șase cifre

Explozia inteligenței artificiale (AI) a stârnit discuții despre o nouă revoluție industrială care ar putea disponibiliza milioane de angajați. Cu toate acestea, unul dintre locurile de muncă pe care inteligența artificială le creează ar putea fi plătit cu până la 300.000 de euro pe an și e un job care nici măcar nu necesită cunoștințe avansate de tehnologie.

«Ingineria instrucțiunilor» pentru inteligența artificială, recunoscută drept «prompt engineering», este un nou loc de muncă în vogă pe piața tehnologică, stimulată de creșterea numărului de roboți de chat care funcționează cu inteligență artificială, cum ar fi GPT-4, cea mai recentă versiune a ChatGPT de la OpenAI.

Ce presupune să instruiești inteligența artificială?

Meseria presupune să profiți de întregul potențial al inteligenței artificiale prin comunicarea eficientă cu algoritmul și prin învățarea treptată a acestuia cum să răspundă și ce orientări specifice să urmeze.

Aceste abilități sunt la mare căutare în acest moment. Compania Anthropic, un start-up de inteligență artificială cu sediul în San Francisco, are în prezent un post vacant pentru un «inginer care să ofere instrucțiuni» inteligenței artificiale, căruia îi oferă un salariu cuprins între 175.000 și 335.000 de dolari, respectiv între 160.000 și 308.000 de euro.

"Prompt engineering (ingineria pentru comenzi/instrucțiuni în timp real – n.red.) înseamă să înveți un robot să vorbească cu tine. La fel cum folosim cuvintele pentru a comunica între noi", a declarat pentru Euronews Michael Delcore, un programator.

"Trebuie să îi oferim robotului cuvintele potrivite pentru a înțelege ce vrem să facă. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne gândim cu atenție la cuvintele pe care le folosim cu acesta", a mai adăugat el.

Care sunt competențele unui inginer care lucrează cu inteligența artificială

Potrivit lui Delcore, «prompt engineering» este o modalitate artistică de a comunica cu algoritmii de inteligență artificială prin utilizarea unui mix de competențe tehnice. Cu toate acestea, nu este necesar niciun limbaj de codare, întrucât inginerii de acest tip au nevoie pur și simplu de un nivel decent de competențe lingvistice și gramaticale, de analiză a datelor și de gândire critică.

Andrej Karpathy, fostul șef al departamentului de inteligență artificială de la Tesla, a spus chiar într-un tweet din ianuarie că "cea mai tare limbă de programare nouă este engleza".

Într-un interviu acordat Euronews Next, Mairi Bruce, inginer care dă comenzi și instrucțiuni de inteligență artificială la compania AutogenAI, cu sediul în Marea Britanie, a explicat că succesul ingineriei pentru instrucțiuni depinde de context și de intenția utilizatorului.

Cuvintele nu trebuie să lase loc de interpretări

Ea a adăugat că acestea ar trebui să fie directe, relevante și lipsite de ambiguitate.

"Ca inginer, trebuie să încerci să faci totul cât mai ușor posibil, fără a lăsa loc de interpretări. Trebuie să vă folosiți cuvintele cu intenție", a spus Bruce.

Potrivit acesteia, ingineria instrucțiunilor este mai mult o formă de artă decât orice altceva. Deși există modalități care pot ghida pe cineva în direcția corectă, nu există o formulă specifică pentru aceasta.

Cu toate acestea, având în vedere cererea tot mai mare de astfel de ingineri, acesta este un rol în care mulți oameni ar putea fi nevoiți să se perfecționeze.

Cum să devii "inginer" care oferă instrucțiuni inteligenței artificiale

În ciuda faptului că este un job relativ nou, ingineria instrucțiunilor AI devine tot mai populară, iar multe companii caută în prezent să angajeze ingineri pentru a forma inteligența artificială.

Potrivit lui Bruce, capacitățile lingvistice, cunoștințele de tehnologie și interesul pentru AI sunt principalele cerințe pentru a deveni un «prompt engineer», indiferent de pregătirea educațională sau profesională a unei persoane.

"Eu am făcut politică în universitate și nu am niciun fel de cunoștințe tehnice", a spus ea. "Cam de asta ai nevoie. Doar o persoană capabilă, cu interes și cunoștințe de limbaj, pentru că nu faci codare, ci doar scrii pur și simplu în proză. Așa că nu este nevoie să ai niciun fel de astfel de abilități".

Bruce arată, de asemenea, că activitatea profesională anterioară nu a fost o cerință specifică pentru a deveni inginer instructor pentru AI. "Cred că principalul criteriu a fost: sunt inteligenți și capabili? Au această înțelegere intimă a ingineriei și pot să pună în practică ce știu?".

Inteligența artificială nu va încheia cariere, ci va inventa altele noi

În ceea ce privește rețeta pentru instrucțiunea perfectă, Bruce îi încurajează pe ingineri să se joace cu limbajul pentru a găsi ceea ce merge cel mai bine.

"Jucați-vă cu cuvintele. Ce cuvinte ar putea fi potrivite? Ce structură a enunțului ar putea să meargă? Pentru că, așa cum am spus, nu există o formulă specifică", a spus ea.

În timp ce mulți oameni se tem că inteligența artificială le-ar putea lua locul de muncă, inginerii care lucrează cu aceasta arată că în cele din urmă duce la crearea a noi locuri de muncă.

Bruce spune că ce va face inteligența artificială este să restructureze mai degrabă modul în care oamenii lucrează și, sperăm, să le crească productivitatea.

"Cred că ingineria destinată inteligenței artificiale vorbește într-un fel despre ideea că noua tehnologie nu va șterge pur și simplu carierele vechi ale oamenilor. Va crea noi locuri de muncă despre care nu ne-am în chipuit vreodată c-ar putea exista", a conchis aceasta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE