Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creatorul ChatGPT lansează programul care depistează textele scrise cu ajutorul inteligenței artificiale

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Compania care a creat ChatGPT, aplicația capabilă să genereze articole, eseuri și chiar poezii, au lansat a dezvoltat un program capabil să detecteze dacă un text a fost scris cu ajutorul inteligenței artificiale (IA). Noul soft ar putea veni în sprijinul profesorilor pentru a-i descoperi pe elevii sau studenții care trișează.

Start-up-ul OpenAI a prezentat marți noua aplicație „AI Text Classifier”, pe fondul dezbaterilor generate în școli și universități despre ChatGPT. Chatbotul ce are la bază inteligența artificială este capabil să scrie aproape orice la comandă, ceea ce ar putea alimenta necinstea academică și împiedica procesul de învățare.

Experții OpenAI a avertizat că noua aplicație, asemenea celor deja existente, nu este complet eficientă. Metoda folosită pentru a detecta un text scris de inteligența artificială „este imperfectă și poate da greș uneori”, a declarat Jan Leike, coordonatorul departamentului responsabil securitatea sistemelor companiei OpenAI, conform AP.

„Din acest motiv, nu ar trebui să te bazezi doar pe ea în luarea deciziilor”, a adăugat el.

Programul care depistează textele scrise cu ajutorul inteligenței artificiale nu este încă 100% eficient

Noul soft de OpenAI ar putea oferi posibilitatea de a afla, de exemplu, dacă disertațiile au fost descrise de o aplicație bazată pe inteligență artificială și nu de un student sau dacă utilizatorul a apelat la un chatbot (robot conversațional” în cadrul unui serviciu de mesagerie online.

Conform propriei evaluări, noul software identifică în mod corect 26% dintre toate textele scrise de algoritmi ca fiind "probabil scrise cu IA". Iar în 9% dintre cazuri clasifică textele scrise de oameni ca fiind scrise cu IA, arată agenția AFP, citată de Agerpres.

În schimb, programul este „foarte nesigur„ în cazul textelor scurte ce conțin mai puţin de 1.000 de caractere şi este de preferat să fie utilizat în limba engleză.

Adolescenții și studenții s-au numărat printre milioanele de oameni care au testat chatbotul ChatGPT, după ce varianta gratuită a aplicației a fost lansată pe 30 noiembrie 2022. Unele dintre persoane au folosit softul ce are la bază inteligența artificială pentru a-și rezolva temele cerute la școală, ceea ce a stârnit temeri în rândul profesorilor.

Din acest motiv, mai multe școli din New York, Los Angeles și alte districte americane au blocat accesarea ChatGPT de pe calculatoarele unităților de învățământ.

În schimb, reprezentanții inspectoratului școlar din Seattle au interzis folosirea ChatGPT pe toate dispozitivele, însă ulterior le-au permis cadrelor didactice să acceseze chatbotul pentru a înțelege dacă poate fi util în predare.

De asemenea, autoritățile americane discută despre posibilitatea utilizării ChatGPT în școli, pentru ca profesorii să învețe pe elevi cum să-și dezvolte mai bine gândirea critică, a afirmat Tim Robinson, reprezentant al autorității responsabile cu școlile publice din Seattle.

În mediul educațional din Statele Unite au fost generate dezbateri despre folosirea ChatGPT

„Reacția inițială a fost «Dumnezeule, cum vom opri valul de trișori care vor folosi ChatGPT?»”, a declarat Devin Page, specialist în tehnologie în cadrul districtului școlar public din comitatul Calvert, statul Maryland.

În schimb, autoritățile au conștientizat că utilizarea chatbotului cu inteligență artificială ar putea reprezenta „viitorul”, iar blocarea acestuia nu este o soluție, a adăugat el.

„Am fi naivi dacă nu am fi conștienți de pericolele reprezentate de acest instrument, dar, de asemenea, nu am reuși să venim în sprijinul elevilor dacă am interzice tuturor folosirea acestei aplicații la potențial maxim”, a mai afirmat Page.

Folosirea ChatGPT, subiect de dezbatere la una dintre universitățile de prestigiu din Franța

În mai multe instituții de învățământ superior au fost organizate dezbateri despre folosirii responsabile a tehnologiei bazate de inteligență artificială. Sciences Po, una dintre cele mai prestigioase universități din Franța, a interzis săptămâna trecută utilizarea softurilor precum ChatGPT, iar cei descoperiți c-au folosit aceste instrumente pentru a produce lucrări scrise ar putea fi excluși din instituție.

Compania care a creat ChatGPT este sprijinită cu miliarde de dolari de Microsoft și a stârnit un interes tot mai mare din partea Guvernelor.

Ministrul francez al Economiei Digitale, Jean-Noël Barrot, s-a întâlnit recent în California cu directorii OpenAI, inclusiv cu directorul general Sam Altman. De asemenea, a a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că este optimist cu privire la această tehnologie. Însă oficialul francez, care a fost profesor la Massachusetts Institute of Technology și la școala europeană de afaceri HEC din Paris, a declarat că există și întrebări etice dificile care vor trebui abordate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE