Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul robot cu inteligență artificială care va înlocui un avocat. Dezvoltatorul promite o sumă uriașă celui care îi va folosi argumentele

Primul „robot-avocat” dotat cu inteligență artificială va reprezenta în instanță o persoană pentru a contesta, luna viitoare, o amendă de circulație. Directorul executiv al DoNotPay, compania care a dezvoltat tehnologia, a anunțat că va plăti un milion de dolari oricărei persoane care va folosi pledoaria robotului.

„DoNotPay va oferi un milion de dolari oricărui avocat sau oricărei persoane ce va avea un proces la Curtea Supremă a Statelor Unite pentru a purta (căști) Airpods și să îl lase pe robotul nostru să expună argumentele în instanță, apoi să repete exact ce spune”, a scris Joshua Browder, directorul executiv al companiei DoNotPay, pe Twitter.

Termenul prevăzut în luna februarie ar putea intra în istorie deoarece ar fi prima oară când un reclamant va fi sfătuit de inteligență artificială, în locul unui avocat. Tehnologia a fost dezvoltată de compania DoNotPay, fondată în 2015 de un student al Universității Stanford.

Potrivit publicației New Scientist, instanța la care va avea loc procesul, acuzațiile și numele reclamantului nu au fost făcute publice.

Cum va funcționa robotul-avocat cu inteligență artificială

Joshua Browder, directorul executiv al DoNotPay, a explicat cum funcționează robotul-avocat cu inteligență artificială. Aplicația instalată pe telefonul clientului are capacitatea de a asculta argumentele din instanță și să formuleze răspunsuri pentru apărarea clientului.

Persoana reprezentată în instanță va purta în permanență căști pentru a asculta în permanență îndrumările robotului-avocat, potrivit CBS News.

Dezvoltatorul robotului a precizat că a mai folosit tehnologia bazată pe inteligența artificială , pentru a veni în sprijinul persoanelor care au cerut să primească banii înapoi deoarece serviciul Wifi nu a funcționat în timpul zborurilor sau să conteste, printre altele, amenzile de parcare. Specialiștii companiei DoNotPay au precizat că răspunsurile generate de inteligența artificială au dus la câștigarea a peste două milioane de litigii legate de serviciile de relații cu clienții și procese în instanță în numele unor persoane împotriva unor instituții și organizații.

Browder a precizat că a obținut 27,7 milioane de dolari de la firme de capital de risc axate pe tehnologie, inclusiv Andreessen Horowitz și Crew Capital.

Folosirea avocatului-robot, legală doar în unele instanțe

Unele instanțe permit inculpaților să folosească astfel de dispozitive, unele versiuni ale acestora fiind compatibile cu tehnologia bluetooth. În acest fel, Browder a stabilit că tehnologia DoNotPay poate fi utilizată în mod legal în acest caz.

Cu toate acestea, tehnologia nu este legală în majoritatea instanțelor de judecată. Unele state cer ca toate părțile să-și dea acordul pentru a fi înregistrate, ceea ce exclude posibilitatea ca un avocat robot să fie folosit în multe săli de judecată.

Dintre cele 300 de cazuri pe care DoNotPay le-a luat în considerare pentru o încercare a robotului său avocat, doar două au fost fezabile.

"Este în litera legii, dar nu cred că cineva și-ar fi putut imagina vreodată că acest lucru se va întâmpla. Nu este în spiritul legii, dar încercăm să împingem lucrurile înainte și mulți oameni nu-și pot permite ajutor juridic. Dacă aceste cazuri vor avea succes, vor încuraja mai multe instanțe să își schimbe regulile", a declarat Browder.

Avocații resping utilizarea inteligenței artificiale la procese

Browder susține că principalul scop al dezvoltării robotului-avocat este democratizarea reprezentării în instanță pentru cei care nu-și permit să angajeze un avocat. În condițiile în care tehnologia este ilegală în numeroase săli de judecată, șeful DoNotPay nu se așteaptă să comercializeze aceste produs prea curând.

„Sunt foarte mulți avocați și barouri care nu ar încuraja acest lucru”, a recunoscut el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE