Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială, folosită pentru a interpreta 200 de ani de istorie a artei

Noua expoziție a lui Refik Anadol, Unsupervised, găzduită de Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), folosește inteligența artificială pentru a interpreta și a răspunde la 200 de ani de istorie a artei.

Pentru a crea colecția, artistul și echipa sa au introdus peste 138.000 de imagini ale unor lucrări individuale din arhivele MoMA - inclusiv picturi, performance art, jocuri video și sculpturi - într-un model de învățare automată.

Aceste date au fost apoi conectate la un alt software personalizat care este capabil să "asculte, să vadă și să simtă climatul muzeului și să transforme aceste date într-un vis. Inteligența artificială poate lua orice informație, sunet, imagine și text, și poate crea ieșiri alternative din aceste intrări", a declarat Anadol.

Rezultatul este o "sculptură vie de date": o operă de artă care se schimbă în mod constant, proiectând un număr infinit de opere de artă alternative.

Tapiserii psihedelice sunt asociate cu peisaje sonore, creând un mediu imersiv pentru ca vizitatorii să experimenteze ceea ce Anadol numește "halucinații ale mașinii".

"Nu vedem nimic real, totul este imaginația inteligenței artificiale.", a spus Anadol. "Inteligența artificială, în acest caz, creează acest pigment care nu se usucă, un pigment care este mereu în flux, mereu în schimbare și care evoluează constant și creează noi modele".

NFT-urile și arta bazată pe Blockchain

Anadol nu este un nou venit pe scena artei generative. Artistul turco-american explorează arta inteligenței artificiale încă din 2016, creând termenul "AI Data Painting and Sculpture".

Artistul este un susținător timpuriu al NFT-urilor, iar prima sa serie NFT "Machine Hallucinations" s-a vândut cu 5,1 milioane de dolari la licitație în 2021.

Expoziția de la MoMA este o extensie a unui proiect la care Anadol a lucrat încă de anul trecut, dând viață unui mecanism de inteligență artificială pe care l-a folosit pentru a crea o serie de lucrări de artă bazate pe blockchain, ajutându-se de arhivele MoMA.

Expoziția "Unsupervised" este un caz rar în care o operă de artă digitală este transpusă într-un spațiu fizic, împingând limitele a ceea ce este sau nu este real.

"Aceasta este ca și cum ar fi cea mai avansată, cea mai actuală și de ultimă oră versiune a ceea ce am cercetat în ultimii șase, șapte ani", a mai spus Anadol.

MoMA a numit-o "o meditație singulară și fără precedent asupra tehnologiei, creativității și artei moderne".

Arta generativă intră în mainstream

Anul acesta a fost unul important pentru inteligența artificială în lumea artei.

Noile instrumente precum DALL-E 2, Dream by WOMBO, Stable Diffusion și Midjourney au adus pentru prima dată arta generativă în mainstream, ceea ce înseamnă că oricine poate acum să realizeze opere de artă cu inteligență artificială.

"Inteligența artificială nu este un alt instrument aici, ci mai degrabă o extensie a minții", a spus Anadol. "Nu există o singură modalitate de a reține fiecare operă de artă din această arhivă. Inteligența artificială nu uită. Inteligența artificială își poate aminti și poate reconstrui realitatea".

Expoziția "Refik Anadol: Unsupervised" poate fi văzută la Muzeul de Artă Modernă din New York până în martie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE