Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziția „The Horror Show!”: Cum a influențat horror-ul arta, muzica și filmul

Monstruosul și terifiantul se află în centrul unei noi expoziții intitulate „The Horror Show!”. Aceasta explorează modul în care genul horror a influențat artiștii, muzicienii, televiziunea și filmul britanic din anii 1970 până în prezent. Peste 200 de obiecte înfiorătoare spun povestea politicii, a divertismentului și a rebeliunii creative de-a lungul deceniilor.

Diferitele perspective ale groazei

Expoziția a fost curatoriată de duo-ul artistic Iain Forsyth și Jane Pollard, nominalizat la premiile BAFTA.

„Ne dorim cu adevărat să vă arătăm cum poate fi folosită oroarea ca un instrument incredibil de ascuțit împotriva nedreptății sau inegalității. Și totul se află aici. De-a lungul celor trei secțiuni ale expoziției, veți vedea un fel de trusă de instrumente, un ghid despre cum să vă ridicați, să vorbiți tare și să faceți artă care să facă diferența”, spune Pollard.

Genul horror este preferat pe tot parcursul anului, iar publicul se îngrozește de bună voie cu filme și programe TV.

„Cred că horror-ul îți oferă o modalitate de a ieși din ororile vieții de zi cu zi, ororile cu care ne confruntăm cu toții în fiecare zi, ororile urgenței climatice, ororile crizei politice. Ceea ce face horror-ul este că îți oferă un spațiu sigur în care să experimentezi teroarea, frica, toate aceste sentimente, dar într-un spațiu sigur. Este ca atunci când te urci în trenul fantomă de la bâlci, este amuzant pentru că știi că la sfârșitul lui vei coborî”, spune Forsyth.

Expoziția este împărțită în trei secțiuni

Se deschide cu „Monster”, dedicată anilor 1970 și 1980. A fost o perioadă de turbulențe politice și diviziuni sociale în Marea Britanie, dar și o perioadă în care muzicieni rock precum Siouxsie and the Banshees, David Bowie și Marc Almond au redefinit identitatea culturală britanică.

„Ghost”, a doua secțiune, marchează anii 1990 și începutul anilor 2000, când a apărut o nouă eră digitală. Aceasta include capete tăiate sângeroase folosite într-o emisiune de televiziune BBC, dar prezintă, de asemenea, modul în care lumea se îndrepta spre criza financiară din 2008.

Ultima secțiune este „Vrăjitoare”, care arată influența horror-ului asupra timpurilor moderne. Curatorii au observat o schimbare de orientare a artiștilor.

„Vrăjitoarea iese cu adevărat la iveală din prăbușirea financiară din 2007, 2008 și privește perioada de atunci până în prezent. Și cred că marea diferență pe care o observi în acel moment la artiștii pe care îi analizăm este că interesul pentru politica de partid se diminuează cu adevărat. Oamenii nu mai sunt interesați să lupte împotriva establishment-ului de atunci, ci sunt interesați de situația globală și de cea a mediului”, spune Forsyth.

Călătorie prin genul horror

De la artiști vizionari, precum Leigh Bowery, care s-a făcut în mod deliberat monstruos, până la artiști care au transformat chiar și cea mai drăguță pisicuță în ceva tulburător, expoziția este o călătorie prin genul horror. Iar lecțiile sale despre istoria britanică ar putea chiar să rezoneze cu situația politică actuală.

„Ceea ce iubesc oamenii la horror este faptul că este un gen care reflectă realitățile timpului nostru într-un cadru fantastic. Iar această expoziție privește înapoi în anii '70, când a fost o perioadă de creștere a prețurilor și a costurilor energiei. Și astăzi ne aflăm în aceeași lume. Așa că pare foarte relevantă, deoarece vedem tranziția groazei de-a lungul timpului, reflectând vremurile pe care le-am trăit”, spune criticul de artă Tabish Khan.

„The Horror Show!: A Twisted Tale of Modern Britain” poate fi vizitată la Somerset House și va fi deschisă până la 19 februarie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE