Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența Artificială ajunge la Mecca: roboții recită din Coran și țin predici la moschee

Publicat de: Dan Stancu

Mareea Moschee din Mecca intră în era digitală. Grație Inteligenței Artificiale, credincioșii musulmani vor asculta predici ținute de roboți, în lăcașul de cult din Arabia Saudită. Aceștia îi vor chema la rugăciune și le vor recita și versete din Coran. În plus, vor face și curățenie.

Pe viitor, roboții vor ajunge și în moscheea de la Medina. „Atenția președinției celor două Sfinte Moschei nu se limitează la maximizarea utilizării tehnologiei moderne în cele două Sfinte Moschei, ci vizează, de asemenea, furnizarea aceleiași tehnologii și a unor servicii sofisticate în serviciul vizitatorilor, a declarat Abdulrahman Al-Sudais, imamul care coordonează activitatea moscheilor.

Roboții inteligenți vor afișa coduri de bare care le vor permite vizitatorilor să descarce aplicații utile pe telefoanele lor mobile. Utilizatorii pot utiliza comenzi pentru a prelua date despre rugăciuni, imami, muezini și programe săptămânale, inclusiv numele clericilor care țin predicile de vineri, potrivit presei arabe, citată de interestingengineering.com.

„Președinția este hotărâtă să avanseze și să țină pasul cu transformarea digitală, să sprijine dezvoltarea tehnologică, să ofere o strategie pentru a crea grupuri de lucru și să asigure durabilitatea unei culturi creative”, a precizat Abdulrahman Al-Sudais.

Parteneriat cu chinezii

Saudi Company for Artificial Intelligence (SCAI) și SenseTime din China, o companie de inteligență artificială cu sediul în Hong Kong, au anunțat o investiție de 776 de milioane de dolari în "ecosistemul de inteligență artificială" al regatului saudit.

Ayman AlRashed, directorul general al SCAI, a făcut anunțul în timpul unui summit privind inteligența artificială desfășurat în capitala țării, Riad. Acordul a fost încheiat pentru a explora dezvoltarea de soluții bazate pe inteligență artificială pentru sectorul sănătății din Arabia Saudită.

De asemenea, Arabia Saudită a afirmat că a semnat marți un acord cu Google pentru a furniza tehnologii de ultimă generație și soluții durabile de inteligență artificială în regat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE