Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența umană vs inteligența artificială. Getty Images, în instanță cu Stability AI, softul care creează imagini

În lumea tehnologiei se profilează o adevărată dispută între inteligența umană și cea artificială. Furnizorul de imagini stoc, Getty Images, acționează în instanță un soft de inteligență artificială folosit în ultimul timp de milioane de oameni pentru a crea imagini. Între timp, artiștii au și ei nemulțumirile lor, iar specialiștii în tehnologie consideră că adaptarea celor două tabere este cheia noii realități. 

Marian Stoian este ilustrator și mare parte din munca lui este expusă în online. O face pentru a avea expunere, însă prezența lui pe internet îl poate transforma în subiect de studiu pentru softurile de inteligență artificială care pătrund tot mai mult în lumea artei vizuale. Chiar dacă pe Marian Stoian încă nu îl îngrijorează felul în care este construită această tehnologie, alte entități au decis deja să acționeze. Chiar în instanță.

Cu inteligența artificială în instanță

Cunoscută companie de media și imagini stoc Getty Images a decis să dea în judecată producătorul soft-ului Stability AI, devenit viral în ultimele săptămâni pe măsură ce tot mai mulți oameni au postat în social media imagini „produse” cu ajutorul acestui instrument. Tot ceea ce crează Stability AI este rezultatul unui proces de învățare automatizată. Învățare care se derulează pe internet, având ca sursă de inspirație imagini din tot felul de surse. „Copierea și procesarea fără drept a milioane de imagini protejate de drepturi de autor”, este ceea ce reclamă Getty Images prin intermediul unui comunicat publicat în The Verge. 

Getty Images acuză faptul că Stability AI folosește îi folosește atât de multe imagini încât, în unele situații, softul reproduce chiar și celebrul watermark „Getty Images”. Totuși, CEO-ul companiei, Craig Peters, spune că procesul intentat pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii nu își propune să oprească dezvoltarea acestor tehnologii, ci să ajute la identificarea unor „modalități prin care dreptul de proprietate să fie respectat”.

Între timp, în California, trei artiști au acționat în judecată producătorii a trei softuri de inteligență artificială. Printre cele trei entități se află și „ținta” celor de la Getty: Stability AI. „Vor inunda piața cu un număr nelimitat de imagini, lucru care va aduce deservicii pieței artistice și artiștilor”, spune reprezentantul legal al celor trei artiști din San Francisco. 

Între „fast art” și „fine art”

Înapoi în București, ilustratorul Marian Stoian crede că inteligența artificială va face rapid victime mai ales în mediile în care contează viteza și volumul. 

„Este o problemă de viteză și volum, în primul rând, adică ceva ce un AI o să facă cu mai mult succes decât un artist tradițional, fie că vorbim despre un artist care lucrează în domeniul digital, mixed media sau pe hârtie. Volumul, calitatea și viteza sunt factori importanți în era în care trăim și în care clientul vrea lucruri foarte repede. Acolo unde sunt industrii de media, publicitate și gaming vor înlocui rapid artiștii care se ocupă de concept art sau publicitate. Primele victime vor fi cei care lucrează în industrie”, spune Marian Stoian.  

El este de părere că proiectele care necesită finețe și, într-o oarecare măsură, amprentă umană, nu vor avea de suferit, lucru susținut și de specialiștii din domeniu. 

„Nu e o discuție despre calitate versus cantitate, ci despre calitate și cantitate. Acum 15 ani, înainte de Instragram, fotografii nu cred că se gândeau că vor exista platforme pe care să se afle munca lor. Acum nu poți fi fotograf dacă nu ai cont pe Instagram. Ajungem să ne adaptăm. AI-ul e echivalentul unui calculator pentru cei care nu știu să facă calcule”, explică Robert Katai, marketing & communication manager.

Reglementările acestei zone nu se află într-o perspectivă foarte îndepărtată. Până atunci și dincolo de procese, Stability AI a transmis că, în viitor, artiștii vor putea să decidă dacă operele lor sunt sau nu incluse în procesul de învățare al softurilor de inteligență artificială. 

„De reglementare este nevoie. Platformele au nevoie de conținut și artiști, iar artiștii au nevoie de platforme ca să se exprime. Va fi un joc între inteligența artificială, platforme și artiștii care crează. Cei care fac reglementările vor trebuie să fie oameni care înțeleg conceptele, cu o abordare între clasic și modern”, mai spune Robert Katai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE