Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

7 ani de la incendiul din Colectiv. Cronologia unei tragedii

Pe 30 octombrie 2015, la ora 22:30, în timpul unui concert în Clubul Colectiv din centrul capitalei, aflat în fosta fabrică „Pionierul”, situat în str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic.

Focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului

Focul izbucnit în timpul concertului s-a extins rapid, tragicul eveniment soldându-se cu 64 de persoane decedate. Ancheta preliminară a relevat că patronii clubului nu aveau autorizaţie de la pompieri pentru asemenea activităţi, iar la momentul tragediei, în club se aflau peste aproape 300 de persoane.

În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la 11 spitale din Bucureşti şi Ilfov. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.

  • 31 octombrie 2015 - Guvernul, reunit de urgenţă în şedinţă, a declarat trei zile de doliu naţional, după tragedia din clubul Colectiv: 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie.
  • 2 noiembrie 2015 - Acționarii clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu și Paul Gancea – au fost audiați, la Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Aceștia au primit mandat de reţinere, iar a doua zi, pe 3 noiembrie, au fost reţinuţi pentru 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
  • 3 noiembrie 2015 - câteva mii de manifestanţi din Bucureşti şi alte câteva sute din ţară au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.
  •  4 noiembrie 2015 – Premierul Victor Ponta şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, au demisionat. Seara, cei aproape 30.000 de oameni care au ieşit din nou pe străzile Bucureştiului nu se mulţumesc cu demisiile pe care premierul Victor Ponta şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, şi le-au anunţat de dimineaţă. Alţi 40.000 de oameni au protestat şi în marile oraşe din ţară, în semn de solidaritate cu mişcarea din capitală.
  • 5 noiembrie 2015 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că nu se opune niciunui transfer al răniților din Colectiv la unități medicale din afara țării, dar a atenționat că acești pacienți sunt greu de transportat având în vedere că mulți dintre ei prezintă leziuni pulmonare severe. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că mai multe state europene s-au oferit să primească pacienți aflați în stare critică și gravă în urma incendiului din clubul Colectiv.

Seara, bucureștenii au ocupat din nou Piața Universității, aceasta fiind a treia zi de proteste după tragedia care a avut loc în club Colectiv.

Dosarul „Colectiv”

  • 6 noiembrie 2015 - Procurorii DNA au început în dosarul „Colectiv” urmărirea penală in rem, pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4, acuzațiile fiind de abuz în serviciu și fals intelectual.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone și două angajate ale primăriei au fost reţinuţi după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul privind tragedia de la Clubul Colectiv. Fostul edil a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În dosar au fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual.

Procurorii Parchetului General au dispus, în dosarul incendiului de la Colectiv, reținerea lui Viorel Zaharia, pentru ucidere din culpă, și a lui Cristian Mihai Niță și a Danielei Ioana Niță, pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toți trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul în care a avut loc incendiul.

Seara, 7000 de persoane au venit în Piața Universității, în a patra zi de proteste organizate în Capitală.

  • 7 noiembrie 2015 -  Judecătoria Sectorului 4 a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv. Este vorba de Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță, director al firmei de artificii. În același dosar a fost arestat preventiv și pirotehnistul Viorel Zaharia.

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, de magistrații Tribunalul București, care au admis cererea procurorilor DNA, Piedone fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În dosar au fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual.

Peste 2000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii, pentru a cincea seară consecutiv şi au ocupat carosabilul.

  • 9 noiembrie 2015 - Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.

Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluță, a afirmat că garantează promptitudine în relația cu organele de anchetă privind cazul incendiului de la clubul Colectiv. De asemenea, Băluță a dispus sesizarea și întrunirea comisiei de disciplină din primărie și Direcția Generală de Poliție Locală sector 4.

Seara, circa 200 de persoane s-au adunat în Piața Universității din Capitală, pentru a continua protestul declanșat de tragedia de la clubul Colectiv.

  • 10 noiembrie 2015 - Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui George Matei, inspector în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, pus sub acuzare de DNA în dosarul incendiului din clubul Colectiv. Magistrații au respins însă cererea DNA de arestare preventivă a celui de-al doilea inspector, Antonina Radu, urmând ca ea să stea în arest la domiciliu. Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.
  • 12 noiembrie 2015 – Inspecţia Judiciară a anunţat că face verificări privind posibile abateri disciplinare în cazul deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti de eliberare din arest a fostului primar Cristian Popescu-Piedone şi a cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, în dosarul privind autorizarea clubului Colectiv.
  • 14 noiembrie 2015 – Curtea Militară de Apel București a admis o contestație a DNA și a decis arestarea preventivă a Antoninei Radu, inspector ISU, pusă sub acuzare în cazul incendiului de la club Colectiv. De asemenea, Curtea Militară de Apel a hotărât ca și celălalt inspector ISU – George Matei – acuzat în același dosar să rămână în arest preventiv.
  • 17 noiembrie 2015 – Tribunalul București a decis ca Daniela Niță și Cristian Niță și pirotehnistul Viorel Zaharia să fie plasați în arest la domiciliu, admiţând o contestație a celor trei față de decizia Judecătoriei sectorului 4 din 8 noiembrie, prin care s-a dispus arestarea lor preventivă. Decizia este definitivă.
  • 27 noiembrie 2015 - Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea procurorilor de la Parchetul General de prelungire a arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu, urmând ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, iar Parchetul poate face contestaţie.
  • 5 decembrie 2015 – Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis, la primul termen al procesului, menținerea arestării preventive pentru George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.
  • 18 decembrie 2015 – Cristian Popescu-Piedone a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.
  • 24 decembrie 2015 – Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, rămâne în arest preventiv, a decis Tribunalul București. Tribunalul a admis o contestație a procurorilor și a desființat o decizie a Judecătoriei Sectorului 4, instanță care a dispus pe 22 decembrie înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Anastasescu.

Tinerii aveau șanse mici să se salveze

  • 15 februarie 2016 – Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI. În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.
  • 18 martie 2016 – Raportul Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani arată că tinerii care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie nu aveau prea multe şanse să se salveze. Din cauza materialelor, a modului în care era construită clădirea, oamenii au avut doar 153 de secunde la dispoziţie să iasă. A fost stabilit că artificiile au ars fix 15 secunde iar după şapte secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar atunci solistul a cerut un extinctor.
  • 13 aprilie 2016 - Cristian Popescu-Piedone și-a depus candidatura, pentru un nou mandat de primar al sectorului 4. „Astăzi am făcut un pas care nu mi-a fost ușor: mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenți alături de mine au fost copiii mei: Ana și Vlad, pentru că familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie și mi-a dat curajul de a merge mai departe”, a scris Piedone pe pagina sa de Facebook.
  • 5 mai 2016 – Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone a fost trimis în judecată în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone și cele trei subalterne alături de care a fost cercetat în dosarul Colectiv nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului, potrivit rechizitoriului.
  • 27 iulie 2016 – Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnişti care au montat artificiile în clubul Colectiv, a fost pus control judiciar de procurorii Parchetului General în dosarul incendiului din octombrie 2015.
  • 12 mai 2022 - Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de închisoare cu executare. Iniţial, Tribunalul București, instanţa de fond, l-a condamnat pe Cristian Popescu Piedone la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, însă judecătorii de la CAB au admis apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare.

Cei 3 patroni ai clubului Colectiv au primit pedepse cuprinse între 6 și 11 ani de închisoare, respectiv:

  • George Alin Anastasescu a fost condamnat la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare;
  • Costin Mincu a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani de închisoare;
  • Paul Gancea a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 4 luni de închisoare.

Cei 2 pompieri ISU, care au verificat clubul Colectiv, fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost deopotrivă condamnați de CAB, respectiv:

  • George Matei, la o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de închisoare;
  • Antonina Radu, la o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de închisoare.

Cei 2 pirotehniști, Viorel Zaharia și Marian Moise, care au montat artificiile în clubul Colectiv au fost condamnați fiecare la 6 ani și 10 luni de închisoare.

Cristian Niţă, directorul firmei de artificii a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni cu suspendare, plus efectuarea a 80 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA sau în cadrul ADP Sector 1 Bucureşti.

Instanța a dispus achitări pentru: Luminița Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sectorului 4, Sandra Ramona Moțoc, referent la Primăria Sectorului 4 și Aurelia Iofciu, director al Serviciului de Autorizări Comerciale din Primăria Sectorului 4.

Instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva Danielei Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, după ce aceasta a decedat.

Firmele SC Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists trebuie să plătească fiecare o amendă penală de 47.000 lei.

  • 26 mai 2022 - Fostul primar Cristian Popescu-Piedone a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la executare împotriva condamnării de patru ani închisoare primită pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv.

Numărul deceselor: 65

  • 27 iulie 2017 - Numărul deceselor a crescut la 65. Tânărul s-a sinucis.
  • 23 octombrie 2017 – Tribunalul Bucureşti amână cu încă o lună una dintre cele mai aşteptate decizii în procesul Colectiv.
  • Decembrie 2019 - Cristian Popescu-Piedone este condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani, iar Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei.

Verdictul final

Verdictul final în dosarul „Colectiv” trebuia să fie hotărât pe 14 iunie 2021, dar judecătoarea Adina Dumitrache a anunţat că e nevoie de un complet de divergenţă, întrucât ea şi judecătorul Andrei Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile” în privinţa schimbării încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici.

Procesul a fost reluat, iar pe 21 decembrie 2021, la încheierea dezbaterilor, instanţa a anunţat că va pronunţa decizia definitivă pe 3 ianuarie anul acesta. Momentul a fost însă amânat pentru 3 martie 2022, apoi pentru 15 aprilie și pe urmă pentru 3 mai. Sentința a fost amânată pentru 12 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE