Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se pregătește inteligența artificială să ia locul jurnaliștilor? Un experiment desfășurat în Statele Unite demonstrează contrariul

Site-ul american de tehnologie CNET a provocat controverse în lumea media după ce a publicat în secret zeci de articole produse în întregime cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). Reprezentanții site-ului au recunoscut că au folosit inteligența artficială pentru a scrie articole, dar, spun ei, acest lucru reprezenta doar un simplu experiment. Potrivit lui Gael Breton, fondatorul „Authority Hacker”, experimentul ar fi început în jurul datei de 11 noiembrie.

Acum însă, exact ca într-un scenariu familiar oricărui fan al filmelor science-fiction, experimentul pare că a luat-o razna: roboții i-au trădat pe oameni. Concret, se pare că inteligența artificială nu este (momentan) foarte pricepută la jurnalism, așa cum notează The Washington Post.

În ultimele zile reprezentanții CNET au început să corecteze articolele generate de AI după ce Futurism, un alt site de tehnologie, a semnalat faptul că articolele conțineau unele „erori stupide”. CNET și publicația-soră Bankrate, care a publicat și ea articole scrise cu ajutorul AI, au îndoieli cu privire la acuratețea datelor din zecile de articole automate pe care le-au publicat în luna noiembrie.

Inteligența artificială a fost deja implementată pentru a se ocupa, de pildă, de recunoașterea facială, pentru a vă recomanda filme sau pentru a completa automat un cuvânt pe care urmează să îl tastați pe telefonul mobil. Cu toate acestea, vestea că CNET a folosit inteligența artificială pentru a genera articole întregi a provocat un val de anxietate în mass-media din lume pentru că acest lucru reprezintă în final o amenințare la adresa jurnaliștilor.

Presa și inteligența artificială: probleme practice și etice

Chiar înaintea marelui experiment al celor de la CNET, alte organizații din zona mass-media foloseau automatizarea. De pildă, Associated Press (AP) a început să folosească inteligența artificială în 2014 pentru a produce articole despre profiturile corporative și pentru rezumatele sportive. Dar sistemul celor de la AP era unul destul de rudimentar.

Dincolo de reportajele defectuoase, articolele scrise de inteligența artificială ridică câteva întrebări practice și etice la care jurnaliștii abia încep să reflecteze. Una dintre ele este plagiatul: Scriitorul Alex Kantrowitz a descoperit săptămâna trecută că o postare pe Substack scrisă de un autor misterios pe nume „Petra” conținea fraze și propoziții preluate dintr-un articol publicat de Kantrowitz cu doar două zile mai devreme. Ulterior a descoperit că „Petra” a folosit programe de inteligență artificială pentru a „remixa” conținut din alte surse.

Cu toate acestea, cea mai mare temere a jurnaliștilor cu privire la inteligența artificială este legată de faptul că aceasta ar putea reprezenta o amenințare existențială. Numărul locurilor de muncă în presă este în scădere de zeci de ani, iar mașinile ar putea doar să accelereze această tendință.

„Aceasta este, probabil, povestea clasică a automatizării care reduce nevoia de muncă umană și/sau schimbă natura muncii umane”, a spus Hany Farid, profesor de informatică la Universitatea California din Berkeley și expert în tehnologii deepfake. Totuși, așa cum reiese din experimentul celor de la CNET, inteligența artificială este încă departe de a lua locul jurnaliștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE