Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Instrumente online care pot detecta conținutul generat de inteligența artificială

Apariția instrumentelor de inteligență artificială (IA), precum ChatGPT, Google Bard și Jasper, a provocat o avalanșă de îngrijorări din partea comunității creative globale și a școlilor din întreaga lume, care se tem că noua tehnologie ar putea fi folosită pentru a-i înlocui, pentru a le fura munca sau pentru a înșela sistemul.

În timp ce mulți au cerut reglementarea rapidă a sectorului înainte ca acesta să fie folosit pentru a ne perturba și chiar distruge societatea, alții au lăudat noile instrumente pentru modul în care îi pot ajuta pe utilizatori în viața de zi cu zi - de la a decide ce să gătească pentru o cină romantică până la a-i ajuta să se pregătească pentru un interviu de angajare cu miză mare.

Ceea ce este clar este că tehnologia IA s-a strecurat în fiecare aspect al vieții noastre. Fie că este vorba de o imagine partajată pe rețelele de socializare sau de mesajul pe care tocmai l-ați primit pe LinkedIn de la un recrutor de nădejde, acum este normal să ne îndoim de originea conținutului pe care îl vedem online.

Dar cum putem ști ce conținut a fost creat cu adevărat de o ființă umană și ce a fost fabricat de inteligența artificială?

Iată câteva instrumente online care vă pot ajuta să identificați conținutul generat de inteligența artificială, indiferent dacă este vorba de text, imagini sau videoclipuri, potrivit Euronews Next.

GPTZero

Devine din ce în ce mai important pentru profesori să poată face diferența între un text generat de IA și unul creat de om.

Detectorul IA GPTZero a fost creat pentru a-i ajuta pe oameni să identifice conținutul generat de ChatGPT, GPT4, Bard, LLaMa și alte modele IA.

Funcționează prin analizarea textului încărcat și scanarea acestuia pentru plagiat în raport cu mii de documente online, evidențiind în culori diferite părțile din document scrise de un model AI și cele scrise de un om.

Cu planul "de bază" gratuit, utilizatorii pot încărca până la 10.000 de cuvinte pe lună și pot efectua șapte scanări pe oră, în timp ce există mai multe opțiuni disponibile pentru cei care doresc să plătească un abonament lunar.

În mod esențial, GPTZero precizează că nu dorește să fie folosit pentru a "pedepsi studenții", ci mai degrabă pentru a le oferi o șansă de a primi teme care nu pot fi rezolvate cu ajutorul IA.

Detectorul de conținut AI Copyleaks

Compania care a creat Copyleaks IA Content Detector are ani de experiență în verificarea plagiatului, ceea ce conferă acestui instrument un anumit avantaj față de concurenții săi.

Potrivit Copyleaks, detectorul poate depista textul generat de IA cu o precizie de 99,1% - ceea ce îl face, fără îndoială, cel mai bun instrument disponibil în prezent.

Este, de asemenea, singurul care este actualizat în mod constant pentru noi modele de inteligență artificială și care suportă mai multe limbi, altele decât engleza.

Instrumentul vă permite să analizați orice text de peste 350 de caractere cu ajutorul detectorului de inteligență artificială, care va ajunge apoi la o concluzie definitivă dacă documentul conține text uman sau un anumit procent de conținut generat de inteligența artificială.

SynthID

Google a dezvoltat recent SynthID, un instrument care le permite utilizatorilor să afle dacă o imagine sau o lucrare este generată de inteligența artificială prin încorporarea în acestea a unor filigrane digitale imperceptibile pentru ochiul uman, dar detectabile pentru identificare de către aplicație.

Instrumentul este disponibil în prezent doar pentru clienții Google Cloud, dar ar trebui să fie extins în cele din urmă la mai mulți utilizatori.

Întrucât acest instrument nu este o opțiune pentru publicul larg, iată câteva sfaturi pentru a identifica o imagine generată de inteligența artificială, care nu implică utilizarea unui detector online.

În primul rând, aveți grijă la degetele în plus, deoarece IA este renumită pentru faptul că nu știe să deseneze mâinile umane, adăugând adesea un al șaselea deget sau tăind degetul mare. Apoi, fiți atenți la detalii: dacă ceva este ciudat de neclar când nu are sens să fie neclar, ar putea însemna că imaginea este generată de IA.

Imaginile prea redate, super-contrastante, care se simt puțin "ciudate", sunt adesea generate de IA, mai degrabă decât post-produse prost. Inteligența artificială este, de asemenea, destul de slabă la redarea textului în imagini, ceea ce înseamnă că, adesea, orice text din imaginile artificiale poate fi distorsionat sau nu are sens.

Scanner Deepware

Deepware Scanner poate scana și detecta falsuri bine realizate, după cum sugerează și numele său, în videoclipuri, ceea ce include detectarea manipulărilor și a conținutului generat de IA.

Site-ul acceptă "cereri de scanare" pentru videoclipuri suspecte, care vor fi apoi încărcate și scanate de Deepware pentru autenticitate.

Alte instrumente similare de detectare a falsurilor în profunzime sunt Sentinel, Reality Defender, WeVerify și instrumentul Video Authenticator al Microsoft.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE