Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bard, chatbot-ul cu inteligență artificială de la Google, este disponibil în limba română. Cum poate fi folosit

Compania Google a lansat chatbot-ul Bard în România și în zeci de țări din Europa, la opt luni de la momentul în care ChatGPT, robotul conversațional cu inteligență artificială, a fost prezentat de rivalii de la OpenAI. Astfel, utilizatorii îl pot întreba pe Bard, direct în limba română, ce să facă de mâncare, îl pot cere să rezume un text sau să scrie un e-mail.

Începând de joi, compania Google a anunțat că Bard, soluția experimentală ce permite utilizatorilor să interacționeze cu inteligența artificială (AI) generativă, este disponibilă în România, în limba română.

”Aceasta este parte din cea mai amplă etapă de extindere a Bard, care cuprinde toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și peste 40 de limbi, inclusiv spaniola, germana, araba, chineza și hindi. În prezent, Bard este disponibil în majoritatea țărilor din lume și în cele mai vorbite limbi la nivel global”, se arată într-un comunicat al Google.

Ce este chatbot-ul Bard și cum funcționează

Bard este un model lingvistic de mari dimensiuni, cunoscut și sub numele de AI conversațional sau chatbot. Acesta este capabil să comunice și să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări și întrebări.

”Bard este o soluție în curs de dezvoltare, care poate ajuta utilizatorii să fie mai productivi și creativi. Dincolo de a răspunde la întrebări, Bard ajută oamenii să dea curs curiozității și imaginației, să-și testeze ideile și să creeze pe baza lor. Bard combină amploarea cunoștințelor lumii cu puterea, inteligența și creativitatea modelelor mari de limbaj ale Google. Bard se bazează pe informații la zi de pe internet pentru a oferi răspunsuri de calitate, bazate pe informații actuale”, spun reprezentanții Google.

Bard poate genera în limba română diferite texte - de la poezii, cod, script-uri, email-uri sau mesaje - și are capacitatea de a răspunde la întrebări.

”De exemplu, poate răspunde la o cerere de tipul «Recomandă o mâncare cu următoarele ingrediente: năut, ardei și fasole verde«, «Fă-mi un rezumat al următorului text«, «Dă-mi câteva sfaturi care să mă ajute să citesc mai multe cărți anul acesta» sau «Ajută-mă să scriu un text despre cei mai cunoscuți scriitori români în străinătate»”, se arată în comunicatul Google.

Cum poate fi accesat chatbot-ul Bard de la Google

Bard este disponibil, inclusiv în limba română, la adresa bard.google.com, pe desktop sau mobil, iar interacțiunea se poate face prin text scris sau voce.

Chatbot-ul cu inteligență artificilaă poate fi folosit și pentru a căuta pe Google pentru a afla mai multe informații din mai multe surse. Utilizatorul de Bard are la dispoziție butonul „Caută pe Google”, care deschide o căutare pe subiectul indicat în conversația cu Bard.

Google recunoaște că Bard este un ”experiment în stadiu incipient” și vrea ca acest robot conversațional să fie îmbunătăți prin contribuția utilizatorilor.

”Fiind o tehnologie experimentală, Bard poate uneori să dea răspunsuri inexacte sau incorecte. Dacă utilizatorii primesc un răspuns de acest fel, dacă nu se simt în siguranță în interacțiunea cu Bard, întâlnesc orice altă problemă sau doar vor să-și împărtășească părerea despre utilizarea Bard, au la dispoziție o secțiune unde pot foarte ușor să transmită «feedback»”, notează sursa citată.

Reprezentanții companiei americane au mai precizat că interacțiunea cu Bard se poate face pe voce. Utilizatorii pot asculta răspunsurile primite, opțiunea fiind disponibilă inclusiv în limba română.

Chatbot-ul Bard poate genera cod pentru programatorii IT

Totodată, Bard poate ajuta programatorii și dezvoltatorii prin faptul că are capacitatea de a genera cod, a analiza și a oferi explicații.

”Codul Python poate fi exportat în Google Colab și, cel mai recent, către Replit”, au mai explicat oficialii Google.

Începând de astăzi, Bard înglobează capabilitățile Google Lens de a interacționa cu imagini. Utilizatorii pot încărca imagini în comenzile introduse, iar Bard le va analiza și va răspunde, fie că este vorba despre mai multe informații despre o imagine sau inspirație pentru textul care să o însoțească. Această funcționalitate este disponibilă în engleză și va fi extinsă în curând către alte limbi.

Pentru a dezvolta chatbot-ul Bard, Google susține că a colaborat cu experți, autorități de reglementate și specialiști în politici publice, inclusiv autorități pentru protecția datelor, în vederea lansării robotului conversațional în Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE