Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ChatGPT a devenit cea mai răspândită aplicație din istoria digitală. Ce avantaje și dezavantaje prezintă

Cu peste 100 de milioane de utilizatori doar în primele două luni de la lansare, ChatGPT este aplicația cu cea mai rapidă răspândire din istoria omenirii.

ChatGPT s-a născut pe 30 noiembrie 2022 și face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de OpenAI, un startup cu sediul în San Francisco și care are o relație strânsă cu Microsoft. Chat GPT este reprezentantul unei noi generații de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă, așa cum e marele Internet.

La finalul anului trecut, aplicația a promovat cu brio și testul Turing - adică o probă în care mașina, conversând cu un om, trebuie să dea răspunsuri… umane. Testarea a fost concepută în anul 1950 de matematicianul britanic Alan Turing.

Pentru că am fost curioși să aflăm mai multe despre această tehnologie și despre cum ne va influența ea viitorul, mergem în Laboratorul de Cunoastere a Comunicarii, din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica București.

Cercetătorul AI Ștefan Trăușan-Matu explică: ”ChatGPT este în esență o rețea neuronală artificială imensă , de foarte mulți ani s-a încercat să se imite gândirea umană, inteligența, folosind un model al creierului, care e format din neuroni. Deci sunt foarte mulți neuroni, binenteles artificiali, în hardware care învață. La fel cum o rețea umană învață, la fel și el poate să învețe și, în particular, chatgpt este antrenat cu foarte multe texte astfel încât să dialogheze la fel că un om. Avantaje sunt multe. De exemplu ai o firmă și vrei să faci o reclamă îți face o reclamă, vrei să ții un discurs, te ajută, îl scrie…te ajută.”

Cum poate ajuta ChatGPT companiile în procesul de recrutare

Recrutarea pe piața muncii, de pildă, este o provocare importantă pentru orice specialist în resurse umane. Este oare ChatGPT capabil să IDENTIFICE candidatul perfect pentru un post vacant? Cât de utila este intligența arificială ne spune chiar un specialist în resurse umane.

Raluca Dumitra de la platforma de recrutare Ejobs: ”În acest moment, ChatGPT poate fi folosit pt zona de testare a skillurilor de creativitate. De exemplu,  poate să ajute angajatorii să scrie un job description, un anunț pentru job, să scrie email-ul, să contacteze candidații sau să trimită email-uri de feedback.  Ne ajută să scăpam de acele taskuri pe care putem să petrecem mai puțin timp și să ne concentrăm pe altele.”

Ce-i drept, nu s-ar fi ajuns niciodată aici, dacă internetul nu ar fi plin de informații și ilustrații din care sistemele bazate pe inteligență artificială să se inspire. Tot ceea ce s-a încărcat şi publicat pe internet în ultimele decenii a alimentat aceste sisteme autonome. Și este doar începutul, pentru că ChatGPT are potențialul de a schimba fundamental felul în care interacționăm cu tehnologia. Acum vedem deja roboţi care dansează pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii, pictează, joacă în filme, scriu şi iată… sunt mai creativi ca niciodată, datorită inteligenţei artificiale.

Care sunt dezavantajele ChatGPT

Deși încântați de toate avantajele pe care Chat GPT le oferă, utilizatorii aplicației avertizează că ea are și limitări funcționale fiindcă îți poate oferi multă cunoaștere, dar nu și înțelepciune.

Călin Biriș, expert marketing: „Ca specialist mă ajută foarte mult pentru research, pentru analiză, pentru găsire de idei, literații, pentru mai multe variante, pentru schimbarea sensului într-un anumit text, pentru reformularea textului într-un anumit mod. E util mai ales pentru cei care nu se pricep foarte bine cu cuvintele, dar știu că au nevoie să facă o postare pe Facebook, pe Instagram, pe TikTok…au nevoie de un pic de inspirație despre cum să facă textul acela mai atractiv. Chat GPT este perfect pentru asta. Dar Chat GPT nu dă texte perfecte, uneori dă informații chiar eronate, de aceea este nevoie de interacțiune umană care să corecteze greșelile, să depisteze unde sunt acestea sau să reformuleze, să folosească informația de acolo doar că un punct de pornire.”

Microsoft și-a anunțat oficial intrarea în „cursa” inteligenței artificiale în căutare online integrând tehnologia din spatele chatbot-ului ChatGPT pe motorul de căutare Bing. Google a anunțat și el, recent, că va deschide accesul publicului la un alt chatbot denumit Bard.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE