Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk, avertisment despre ChatGPT: „Inteligenţa artificială e unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizaţiei”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Tehnologia ChatGPT demonstrează că inteligența artificială a devenit incredibil de avansată, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, a afirmat miliardarul Elon Musk, potrivit CNBC. Noul proprietar al rețelei de socializare Twitter a făcut această afirmație cu toate că a cofinanțat compania OpenAI care a dezvoltat chatbotul.

„Inteligența artificială este unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației”, le-a pus Elon Musk participanților la evenimentul „Summitul Guvernului Mondial” (World Government Summit), organizat în Dubai, în contextul în care a vorbit despre dezvoltarea ChatGPT.

„Sunt aspecte atât pozitive, cât și negative și are (...) o mare capacitate", a precizat Musk.

Directorul executiv al Tesla, Space X și Twitter a subliniat, însă, că „odată cu asta vine și un mare pericol”.

Elon Musk este cofondatorul OpenAI, compania americană de tip startup care a dezvoltat ChatGPT, chatbotul care cu ajutorul inteligenței artificiale generează în câteva secunde răspunsuri ca și cum ar fi fost scrise de oameni, la solicitarea utilizatorilor.

Chatbot-ul ChatGPT este o aplicație software concepută ce are la bază inteligența artificială, alimentată de un model lingvistic numit GPT-3. Acesta a fost programat în așa fel încât să înțeleagă limbajul uman și să genereze răspunsuri pe baza unui număr uriaș de informații.

Elon Musk cere reglementarea inteligenței artificiale

ChatGPT "a arătat oamenilor cât de avansată a devenit inteligența artificială", a subliniat Musk.

„Inteligența artificială este avansată de ceva timp. Doar că nu avea o interfață de utilizator care să fie accesibilă majorității oamenilor”, a afirmat miliardarul american.

În vreme în domeniul medicinei, al aeronauticii și al producției de automobile trebuie să fie respectate standarde de siguranță, inteligența artificială nu are astfel de reglementări pentru a putea reglementa dezvoltarea acesteia, este de părere Elon Musk.

„Cred că trebuie să reglementăm inteligența artificială în materie de siguranță, sincer. Consider că reprezintă, de fapt, un risc mai mare pentru societate decât mașinile, avioanele sau medicina”, a avertizat noul patron al rețelei Twitter.

Potivit acestuia, reglementarea "ar putea încetini un pic inteligența artificială, dar cred că ar putea fi și un lucru bun”.

De altfel, miliardarul a avertizat că dezvoltarea neîngrădită a inteligenței artificiale este „mult mai periculoasă” decât focoasele nucleare.

Afirmațiile sale vin în contextul în care ChatGPT ar putea bulversa piața muncii, în condițiile în care tehnologia avansată generează texte asemănătoare celor scrise de oameni.

Musk este unul dintre cofondatorii companiei care a dezvoltat ChatGPT

Elon Musk nu mai face parte din anul 2018 din conducerea OpenAI și nu mai deține acțiuni în cadrul acestei companii.

„A fost înființată inițial ca o organizație non-profit cu sursă deschisă (open-source). Acum are scop lucrativ. Nu am o participație deschisă în OpenAI, nu fac parte din consiliul de administrație și nici nu o controlez în vreun fel”, a explicat el.

De asemenea, Musk a afirmat că unul dintre motivele pentru care a decis să înființeze OpenAI a fost că „Google nu acorda suficientă atenție siguranței inteligenței artificiale”.

Lansarea ChatGPT a dus la izbucnirea unei competiții acerbe între compania Google și Microsoft, care a investit în OpenAI și i-a integrat software-ul în browserul său web Bing. Google a reacționat și a lansat pe piață propriul său instrument, numit Bard.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE