Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Aș fi fost Elon Musk din India”. Profesorul de matematică care a construit o mașină solară de la zero

Un indian a făcut furori cu o mașină alimentată cu energie solară pe care a creat-o de-a lungul a 11 ani.

Bilal Ahmed, un profesor de matematică din Srinagar în Kashmir, și-a propus să construiască un vehicul „luxos” și durabil, care nu este doar pentru cei super bogați. Și-a îndeplinit visul în iunie 2022.

Creșterea prețurilor la combustibil în regiunea de nord a făcut invenția și mai râvnită. În timp ce absența continuă la Tesla, în India înseamnă că protptipul încărcat cu panouri solare a captat în curând imaginația pasionaților de mașini, potrivit Euronews Green.

„Mașini precum Mercedes, Ferrari, BMW sunt doar un vis pentru o persoană obișnuită. Doar câțiva oameni își pot permite, în timp ce alții visează să conducă astfel de mașini și să se plimbe în [ele]. M-am gândit la ceva care să ofere oamenilor o senzație de lux”, a declarat el pentru ziarul Rising Kashmir.

A fost denumită drept prima mașină solară din „Vale”. Regiunea Jammu și Kashmir din India este una dintre cele mai ciudate din țară, cu o vreme de obicei „sumbră”, a spus el. „Am folosit panouri solare care pot oferi o eficiență mai mare chiar și în zilele cu lumină solară scăzută.”

Creația lui Ahmed este cu atât mai remarcabilă cu cât a fost realizată fără nicio finanțare externă. Tatăl a doi copii spune că a cheltuit peste 15 lakh de Rs (18.200 EUR) pentru construirea mașinii complet automate, după ce a studiat diverse modele din anii 1950 și a lucrat în rețea cu alți experți.

„Când am început proiectul și chiar și după ce l-am finalizat, nimeni nu mi-a oferit niciun ajutor financiar; dacă aș fi primit sprijinul necesar, poate că aș fi fost Elon Musk din India ”, a spus el reporterilor.

De ce e mașina alimentată cu energie solară atât de specială?

Primul lucru notabil despre mașina lui Ahmed este că aproape fiecare suprafață disponibilă este acoperită cu panouri solare , de la capotă până la parbrizul din spate.

Maximizarea cantității de energie care putea fi generată din suprafața relativ mică a sedanului a fost cheia succesului său.

Antreprenorul a optat pentru panouri solare monocristaline, în care fiecare celulă fotovoltaică (PV) este realizată dintr-un singur cristal de siliciu. Acestea produc mai mulți kilowați-oră de electricitate decât celălalt tip principal de receptor solar, panourile policristaline.

A doua caracteristică de design, poate și mai izbitoare, este că mașina are „aripi de pescăruș” care se deschid în sus. În ciuda esteticii DIY, se pare că ar putea să își ia zborul cu o rafală suficient de puternică.

Fostul ministru șef al Jammu și Kashmir Omar Abdullah a comparat-o cu celebra mașină de film „Înapoi în viitor” pe Twitter.

Această inovație nu este însă pentru călătoria în timp, ci pentru a permite ușilor să capteze cât mai multă lumină solară, îndreptându-se spre cer. Ahmed a explicat că panourile pot schimba direcția pe măsură ce soarele se mișcă, iar totul este operat de la telecomandă.

„Sistemul de frânare varegenera puterea bateriilor sale pentru a economisi energie”, a spus el.

„Este ecologic și funcționează pe resurse de energie gratuite. Are un potențial imens de a revoluționa piața.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE