Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul încărcării mașinilor electrice se apropie de cel al benzinei din cauza crizei energetice. Avertismentul experților din Marea Britanie

Încărcarea bateriilor unei mașini electrice s-a scumpit din cauza creșterii prețului energiei, ceea ce i-ar putea determina pe unii dintre șoferi să evite cumpărarea unor astfel de vehicule, scrie The Independent.

Datele organizației britanice RAC arată că șoferii mașinilor electrice plătesc un preț cu 42% mai mare pentru încărcare, majorarea având loc în doar patru luni. În aceste condiții, persoanele care folosesc stațiile publice de încărcare rapidă au plătit pentru electricitate aproape la fel de cât mult cât pentru benzina consumată pentru parcurgerea unei mile (1,6 kilometri).

În urma creșterii prețurilor, șoferii plătesc pentru încărcare 18 penny (1,01 lei) pe milă (1,6 kilometri), comparativ cu 19 penny (1,07 lei) pe milă și 21 de penny pentru motorină.

„Sunt cei care și-au cumpărat o mașină electrică sau intenționează să facă acest lucru, cu gândul că vor plăti mai puțin pentru încărcare decât ar face în cazul unui autoturism ce folosește benzină sau motorină. Aceste date arată că diferența se micșorează, pe fondul creșterii prețului electricității”, a declarat Simon Williams, purtătorul de cuvânt al RAC.

„Acest cifre relevă foarte clar că șoferii care folosesc stațiile de încărcare rapidă și ultrarapidă sunt cei mai afectați!”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, măsurile Guvernului britanic pentru a compensa prețul electricității prevăd un plafon de aproape 2.500 de lire sterline pe an până în 2024. Vor beneficia de prevederile acestui pachet șoferii care își încarcă mașinile electrice la priză, acasă, notează sursa citată.

În schimb, Williams a avertizat că șoferii care utilizează stațiile publice de încărcare și cele amplasate pe drumurile publice vor fi afectați de scumpiri.

Un studiu realizat la comanda organizației britanice AA, pe un eșantion de 12.500 de șoferi, arată că majorarea prețului electricității i-a determinat pe mulți oameni să nu mai facă tranziția spre o mașină electrică.

Aproape 63% dintre repondenți au precizat că preferă în continuare mașinile pe benzină sau motorină, în condițiile creșterii facturilor la electricitate.

Potrivit The Independent, încărcarea mașinilor electrice la priză acasă poate fi mai ieftină decât la stațiile publice din cauza modului în care este taxată electricitatea în Marea Britanie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE